Logistiek van vaccinaties test de flexibiliteit van de toeleveringsketen

Logistiek van vaccinaties test de flexibiliteit van de toeleveringsketen

Begin december 2020 is in het Verenigd Koninkrijk begonnen met de eerste massavaccinatie tegen het COVID-19-virus. Sindsdien is de dringende grootschalige distributie van vaccins nu de belangrijkste logistieke operatie die wereldwijd wordt uitgevoerd.

De distributie van vaccins is nu een prioriteit in de wereldwijde logistiek. Leidinggevenden in de toeleveringsketen hebben daarom behoefte aan flexibele diensten die gericht zijn op de gezondheidszorg voor patiënten. De vereisten voor "last mile"-levering, of het bereiken van de eindgebruiker, stellen vooral de flexibiliteit en veerkracht van processen op de proef, evenals het brede scala aan nieuwe uitdagingen die zich kunnen voordoen.

Logistiek voor en na een pandemie - niets zal meer hetzelfde zijn

In een nog niet zo ver verleden leek het ontwerpen van een toeleveringsketen eenvoudiger. Leveringen gingen gewoonlijk naar industriële locaties, zoals fabrieken en pakhuizen; detailhandelslocaties, zoals winkels en winkelcentra; of, met de opkomst van e-commerce, rechtstreeks naar de consument. De bevoorradingsnetwerken waren betrekkelijk stabiel en in de meeste gevallen waren de opslagplaatsen overvloedig.

De COVID-19 pandemie veranderde echter alles. Daaruit bleek dat wat jarenlang in een "normale" situatie als rationeel, rendabel en flexibel werd beschouwd, in een epidemische crisis mislukte. De impact van de wereldwijde pandemie op logistieke operaties was bijzonder belastend voor sommige industrieën en bedrijven die afhankelijk zijn van één enkele leveranciersbron. De pandemie heeft lacunes in deze belangrijke operaties blootgelegd en het belang onderstreept van flexibiliteit, schaalbaarheid en technologie bij het handhaven van de continuïteit en het inspelen op de veranderende marktvraag.

Nu en in de toekomst zullen supply chain leiders worstelen met interne en externe factoren die sourcing- en distributieactiviteiten beïnvloeden. Kortom, logistieke professionals moeten gestroomlijnde maar veerkrachtige diensten ontwikkelen die erop gericht zijn de consument te bereiken. Maar om dat te kunnen doen, moeten processen worden geïmplementeerd en diensten en technologieën worden gebruikt van bedrijven die de toeleveringsketens helemaal tot aan de eindgebruiker stroomlijnen.

De kwetsbaarheid van eerder beoefende logistieke operaties

Als de pandemie bedrijven iets heeft geleerd, dan is het wel de noodzaak van absolute flexibiliteit. We hebben nog steeds te maken met een onvoorspelbare omgeving, waarbij verdere verstoringen van de toeleveringsketen worden verwacht, zowel de gevolg van Brexit als van de aanhoudende pandemie. Bedrijven moeten verschillende diensten snel kunnen in- en uitschakelen en zich aan veranderingen kunnen aanpassen. Dit betekent dat flexibele operaties en snelle besluitvorming essentieel zullen zijn voor het overleven van veel bedrijven.

Bied flexibiliteit met het huren van logistieke verpakkingen

Zelfs vóór de pandemie kwamen veel supply chain leiders tot de conclusie dat er behoefte was aan een veel opener en holistischer navigatie en planning van operaties. Meer dan ooit moeten supply chain-processen zowel robuust als flexibel zijn om te kunnen reageren op nieuwe bedreigingen.

” Het huren van logistieke verpakkingen betekent dat u geen onnodige extra kosten hoeft te maken voor het onderhouden van magazijnen met ongebruikte verpakkingen”

Een van de vele oplossingen die tegenwoordig worden toegepast is het gebruik van diensten die voorzien in de plotselinge behoefte aan meer ruimte of meer logistieke dragers in magazijnen, op het juiste moment en plaats. Dit omvat de mogelijkheid om logistieke verpakkingen te huren. Hoewel deze dienst al jaren door sommige bedrijven wordt gebruikt, is het een op maat gemaakte oplossing in tijden van crisis. Het is handig wanneer er onderbrekingen in het aanbod zijn of wanneer de vraag groot is tijdens piekperiodes. Het voorkomt dure opslag van ongebruikte verpakkingen zoals pallets, palletranden, rolcontainers of bakken. U hoeft zich ook geen zorgen te maken over productie- of leveringsonderbrekingen door een gebrek aan verpakkingen. Bovendien betekent het huren van verpakkingen dat u geen onnodige extra kosten maakt voor het in stand houden van magazijnen met ongebruikte verpakkingen.

Distributie van vaccins vereist continuïteit

Logistiek managers nemen de verantwoordelijkheid op zich om processen zo te optimaliseren dat het geleverde product aan hoge kwaliteitsnormen voldoet. Het betrof met name bezorgdheid in verband met het vervoer en de opslag van het vaccin. De bevoorradingsketen moet in dit geval zo stabiel mogelijk zijn, aangezien voor veel vaccins zeer lage temperaturen vereist zijn. De efficiëntie van de cold chain is een sleutelfactor in de distributie. Voor meer informatie over de juiste rol van isothermische verpakkingen en rolcontainers in de farmaceutische en voedingsindustrie, zie het artikel Hoe veilig is uw cold chain? Lees hier 7 belangrijke feiten.

Cold chain voor vaccins

Ontwikkelingen van levertijden - hoe voldoet u aan de wens van uw klanten?

In de komende jaren zullen steeds hogere eisen gesteld worden aan leveringen in de laatste fase. Met de groei van de e-commerce-industrie en de vraag naar online bestelde producten, zijn de levertijden voor producten zeer kort, zelfs "gepusht". Tijdens de pandemie was er een toename van de vraag in de e-commerce-industrie, waardoor sommige bedrijven moeite hadden om bestellingen zo snel mogelijk te leveren. Klanten gingen tijdens de lockdown vaker dan gewoonlijk online winkelen in de verwachting dat hun producten zo snel mogelijk zouden worden geleverd.

Last mile logistiek

Met een dergelijke vraag en verwachtingen in het stadium van de "last mile" van de levering, is het voor bedrijven van essentieel belang om samen te werken met deskundigen die kennis hebben van de planning en diversificatie van de toeleveringsketen. Het is ook belangrijk om over de juiste hulpmiddelen te beschikken die het order-pickproces kunnen versnellen. In het artikel 3 manieren om het orderpicken in e-commerce magazijnen te verbeteren, leest u hoe u uw magazijn voor online zaken kunt optimaliseren om goederen efficiënt en snel aan klanten te leveren.

Verpakkingsflow technologie geeft transparantie

Een andere belangrijke logistieke trend is de opkomst van technologie, waardoor verpakkingen in realtime zichtbaar zijn. Dankzij de geavanceerde controle van het RTI-proces kunnen bedrijven de verpakkingsroutes volledig volgen, zodat ze de routes kunnen optimaliseren op basis van verstoringen of verkeersvolumes. Met ons RTI management systeem krijgt u realtime updates van alle partijen in het proces. Op die manier weet u precies hoeveel en waar de verpakkingen van uw bedrijf zich bevinden. Zo controleren we actief waar pallets, palletranden en andere verpakkingen zich bevinden. Alle partijen in dit proces werken efficiënt.

Een robuust platform voor het traceren van pakketten biedt bedrijven de mogelijkheid gedetailleerde gegevens te downloaden en te analyseren om hun leveringsproces in de toekomst te verbeteren. Dit stelt bedrijven in staat hun leveringen te optimaliseren in combinatie met een efficiënte dienstverlening aan hun klanten.

Beheer van de verpakkingsketen

De groeiende rol van magazijnen en distributiecentra

Naarmate het consumentengedrag verandert, verplaatst het winkelen zich naar de online omgeving en willen retailers hun winkels wellicht transformeren tot fulfillment centers. Door ze om te bouwen tot mini-distributiediensten kunnen bedrijven ze combineren met last mile delivery-diensten om de verzending te versnellen. Meer en meer bedrijven breiden hun activiteiten uit door grote opslagfaciliteiten te bouwen. Omdat wij de behoeften van de markt begrijpen, bieden wij een groot assortiment houten pallets, kunststof pallets, stapelracks en andere media voor de opslag van goederen in die magazijnruimtes.

Partnerschap met Rotom

Met alle uitdagingen waar bedrijven voor staan, is samenwerken met ervaren professionals essentieel. Dit is niet alleen belangrijk om te overleven, maar ook om uw bedrijf te laten groeien. U kunt niet stoppen met het bestaande en bekende aan te bieden van hetzelfde niveau van dienstverlening. Het is noodzakelijk om zulke logistieke diensten te kiezen die flexibel en transparant zijn en u in staat stellen om aan de vraag te voldoen.

Lees meer in de blog: