Aangepaste verpakking in een duurzame supply chain

Aangepaste verpakking in een duurzame supply chain

Het bestrijden van de hoge kosten van logistieke verpakkingen en het zoeken naar innovatieve oplossingen om de duurzaamheid te vergroten, krijgen nu prioriteit in de supply chain van veel industrieën. Vandaag de dag proberen bedrijven een compromis te vinden tussen bedrijfsgroei en het verminderen van hun ecologische voetafdruk en het produceren van afval.

De voorbije jaren hebben klanten, investeerders en regeringen steeds meer druk uitgeoefend op bedrijven om meer aanadcht te geven aan het milieu en sociale verantwoordelijkheid. Dit terwijl de business case voor duurzame bedrijfsvoering elk jaar groter wordt. Volgens McKinsey & Company zijn de supply chains van bedrijven in consumptiegoederen (FMCG) verantwoordelijk voor meer dan 90% van de negatieve effecten op het milieu. Welke rol speelt aangepaste verpakking in deze processen? Hebben zij een reëel effect op de groei van het bedrijfsleven op lange termijn? En wat is hun impact op de ecologische voetafdruk van bedrijven?"

Voor veel bedrijven lijken de hoge kosten het grootste obstakel te zijn om een duurzamere logistiek te implementeren. Toen zij echter het milieueffect van hun goederen en diensten van het begin tot het einde van hun cyclus begonnen te meten, werd het duidelijk dat er veel kosteneffectieve veranderingen konden worden doorgevoerd.

Er zijn steeds meer bedrijven die de voordelen inzien van investeringen in standaardverpakkingen die al vele jaren in een gesloten kringloop worden toegepast. Een dergelijke investering leidt tot een kleinere omvang en een kleiner aantal zendingen, een kleinere ecologische voetafdruk en financiële besparingen. Welke andere redenen kunnen er zijn om over te schakelen op aangepaste verpakkingen? Laten we eens kijken naar een paar zaken.

4 grootste problemen met standaard verpakkingen

Soms zorgen traditionele material-handlingoplossingen niet voor maximale efficiëntie in uw bedrijf. Enkele veel voorkomende redenen waarom bedrijven op zoek zijn naar maatwerkoplossingen zijn:

1. Behoefte aan meer functionaliteit

Misschien moet uw verpakking aan hogere eisen voldoen dan wat gewoonlijk wordt aangeboden, zoals meer laadvermogen of afwijkende afmetingen. Veel verpakkingen hebben vooraf bepaalde beperkingen wat opslag en vervoer betreft. In hun geval zijn standaardverpakkingen misschien niet de juiste keuze, omdat ze niet de vereiste extra bescherming bieden of niet passen bij de vormen en afmetingen van deze producten.

Het antwoord op dit probleem is te investeren in speciaal ontworpen oplossingen voor de behandeling van goederen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een verpakking nodig heeft die beter bij het product past zonder ruimte over te laten. Of dat uw product een speciale verpakking nodig heeft die op maat gemaakt is voor specifieke eigenschappen.

2. Verminder afval

Een van de grootste uitdagingen voor de verwerkende industrie is de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd door transport- en opslagverpakkingen. Dit afval hoopt zich op op stortplaatsen en veroorzaakt onnodige kosten voor bedrijven. Bedrijven moeten zich ontdoen van het afval dat ze produceren. Daar komt bij dat verspilde verpakkingen betekent dat het bedrijf heeft betaald voor materiaal dat het niet heeft gebruikt, wat de bedrijfskosten opdrijft.

Niet-standaard verpakkingen daarentegen worden precies voor het product vervaardigd, waardoor het aantal vulstoffen, folies en andere afvalmaterialen die dienen om het product slechts tijdelijk te beschermen, wordt beperkt.

3. Zwakke ergonomie en schade

Als een verpakking onhandig is om te hanteren of problemen oplevert bij opslag en vervoer, kan het een oorzaak van letsel worden. Dit kan werknemerscompensatieclaims en ziekteverzuim tot gevolg hebben (OSHA-statistieken) of anderzijds tot beschadiging van het product. Verpakkingen die direct of indirect tot bekraste of beschadigde producten leiden, kunnen uw bedrijf omzet kosten. Beschadigde producten die de consument bereiken, kunnen op hun beurt het imago van uw bedrijf negatief beïnvloeden en leiden tot omzetverlies.

Inefficiënt gebruik van ruimte:

Opslag is een ander aspect van goederenbehandeling dat oplossingen op maat vereist voor meer efficiëntie. Als standaard opslagpakketten niet efficiënt gebruik maken van de opslagruimte, kan het zijn dat werknemers meer werk moeten verzetten.

Bedrijven kunnen hun opslagruimte beter benutten met aangepaste verpakkingen. Goed gekozen verpakkingen maken het gemakkelijk om ruimte te vinden voor alle onderdelen, producten en materialen die u moet opslaan of vervoeren.

Waarom kiezen voor packaging design?

Veel bedrijven aarzelen bij de gedachte om oplossingen op maat te bestellen. Dit uit angst voor hogere kosten en langere doorlooptijden. De voordelen van opslagoplossingen op maat wegen echter ruimschoots op tegen de aanloopkosten. Deze voordelen komen neer op één belangrijke factor - magazijnuitrusting op maat wordt specifiek gebouwd voor uw productbehoeften. Wat betekent dit voor magazijnen?

Waarom kiezen voor packaging design?

De 5 belangrijkste voordelen van aangepaste verpakkingen:

1. Maximale prestaties

Verbetering van de productiviteit is het belangrijkste voordeel van verpakkingsoplossingen op maat. Omdat ze vanaf het begin zijn afgestemd op de specifieke behoeften en doelstellingen van uw bedrijf, passen ze naadloos in bestaande processen en maximaliseren ze de productiviteit.

2. Lagere arbeidskosten

Het verlagen van de arbeidskosten is zonder twijfel de sleutel tot het winstgevend houden van magazijnen. Maatwerk verpakkingsoplossingen helpen handwerk te verminderen, soms zelfs te elimineren.

3. Verhoogde veiligheid

Ervoor zorgen dat de werkomstandigheden in magazijnen veilig zijn, is een andere uitdaging. Standaardapparatuur is niet altijd gemakkelijk te gebruiken en vereist extra handwerk. Dit leidt tot potentiële veiligheidsproblemen voor magazijnmedewerkers. Speciaal ontworpen verpakkingen kunnen daarentegen ergonomische, speciale veiligheidsvoorzieningen bevatten die perfect zijn afgestemd op de werkprocessen.

4. Hoge kwaliteit

Niet-standaard verpakkingen bieden vaak een relatief hoge kwaliteit. De ontwerpers van dergelijke aangepaste verpakkingen zijn erop gebrand ervoor te zorgen dat elke verpakking een hoge standaard van kwaliteit en duurzaamheid heeft. De robuustheid van de fabricage betekent dat een dergelijke ontworpen verpakking een veel langere levenscyclus heeft in vergelijking met standaard opties.

5. Kosteneffectiviteit

Alle voordelen van magazijnverpakkingen op maat komen neer op kosteneffectiviteit. Hoewel aangepaste verpakkingen of transportmedia aanvankelijk meer kosten dan hun geprefabriceerde tegenhangers, zorgen aangepaste oplossingen op lange termijn voor meer efficiëntie, lagere arbeidskosten en meer veiligheid voor de werknemers. Aangezien een dergelijke verpakking eenmalig wordt ontworpen voor vele jaren en werkt in een pooling, levert het na verloop van tijd een uitstekende return on investment op die grote besparingen oplevert.

Hoe ziet het custom packaging design proces eruit?

Als u logistieke verpakkingen op maat nodig hebt, werken onze productspecialisten en ingenieurs rechtstreeks met u samen om precies te bepalen wat u nodig hebt. Zo ontwikkelen we een oplossing die naadloos in uw workflow past. Dus hoe werkt dit proces?

Hoe ziet het custom packaging design proces eruit?

Het standaard verpakkingsontwerp en bouwproces omvat:

Project initialisatie

Het proces begint wanneer onze productspecialisten uw verpakkingsontwerp met u bespreken. Tijdens deze stap zullen we meer te weten komen over uw huidige systeem en de uitdagingen die u ondervindt met de verpakkingen die u momenteel gebruikt. Vervolgens identificeren we de behoeften en doelstellingen van uw bedrijf en maken we een schets voor uw toekomstig ontwerpen.

In de volgende fase laten wij u kennismaken met onze benadering van verpakkingsontwerp en laten wij u de oplossingen zien. Het engineeringsproces lichten we toe, zodat u weet wat u kunt verwachten. Tijdens dit proces zullen wij nauw met u samenwerken om ervoor te zorgen dat onze doelstellingen en processen op uw verwachtingen zijn afgestemd.

Engineering

Na met u de details te hebben doorgenomen, ontwikkelen wij een verpakkingsconcept. Daarna volgen een technische tekening en een 3D-model op basis waarvan een prototype wordt gemaakt. Daarmee wordt uiteraard rekening gehouden met alle behoeften die in de eerste fase zijn vastgesteld. Zodra het ontwerp voltooid is, nemen wij contact met u op, zodat u het concept kunt zien voordat de productie begint en eventuele noodzakelijke aanpassingen kunt maken.

Levering

Nadat het ontwerp is afgerond, budget en prijs zijn overeengekomen, alle revisies zijn toegepast en testen zijn uitgevoerd, is de verpakking klaar voor massaproductie.
Tijdens het implementatieproces houden wij u op de hoogte van de voortgang en de verwachte leverdatum We zorgen voor een redelijk tijdsbestek zonder de kwaliteit op te offeren. Zodra het project is voltooid, zullen wij u op de hoogte brengen en de verpakking direct bij uw faciliteit afleveren.

Ondersteuning en onderhoud

Tijdens het werken aan speciaal ontworpen verpakkingen, dragen wij zorg voor de hoge kwaliteit ervan. In de magazijnen van Rotom in heel Europa wordt elke verpakking professioneel onderhouden, zodat ze vele jaren meegaat. En dankzij ons RTI-managementsysteem hebben we een exact overzicht van de hoeveelheid verpakkingen in transit en in opslag. Hierdoor kan de volledige pool van niet-standaardverpakkingen efficiënt worden verwerkt zonder dat er nieuwe dragers moeten worden geproduceerd.

Met behulp van deze stappen kunnen wij bestaande verpakkingen aanpassen aan uw behoeften of een geheel nieuw product ontwikkelen dat naadloos in uw toepassing past.

Voorbeelden van aangepaste verpakkingen

Rotom ontwerpt al vele jaren verpakkingen op maat voor haar partners. Bovendien zorgt het niet alleen voor het productieproces, maar ook voor reparatie en onderhoud van reeds gebruikte verpakkingen en draagt daarmee bij aan de circulatie van deze verpakkingen op vele plaatsen in Europa.
Hieronder vindt u enkele realisaties van verpakkingen op maat voor klanten in diverse sectoren.

Voorbeelden van aangepaste verpakkingen

  • Industriële sector - voor een grote fabrikant van metalen onderdelen hebben we speciale metalen containers gebouwd, afgestemd op het productieproces van de klant.
  • Detailhandel - voor een grote doe-het-zelfketen bouwden we speciale metalen rolcontainers voor het vervoer van kleine producten in het magazijn. Wij voeren daar ook regelmatig service en onderhoud aan de rolcontainers uit.
  • Bouwindustrie - een klant die deuren en kozijnen van hoge kwaliteit produceert, had behoefte aan speciaal ontworpen transportmanden van eigen ontwerp, die nodig waren voor de opslag van niet-standaardproducten.
  • Elektronica-industrie - voor een klant met een groot magazijn bouwden we duizenden speciale Mobilrack opslagrekken, speciaal gemaakt voor de opslag van elektronische componenten.

Op maat gemaakte gesloten pool verpakkingsdienst

Rotom produceert niet alleen verpakkingen, maar beheert ook het gehele proces van retouremballage om klanten te ondersteunen in hun logistieke processen. Het doel is dat een verpakking, eenmaal ontworpen, jarenlang in omloop kan zijn, en wij helpen met de hele stroom van uw verpakking tussen bedrijfslocaties, leveranciers en klanten.

Wat betekent dit in de praktijk? Stel dat u niet-standaard houten pallets gebruikt in uw toeleveringsketen. In deze situatie zorgen wij voor het hele proces, van het leveren van lege pallets of het terughalen en verzenden ervan naar uw locatie. Met één centraal controlecentrum voor dit proces zorgen wij voor een snelle informatiestroom op basis van actuele hoeveelheids- en locatiegegevens. Op deze manier optimaliseren wij de stroom retouremballage, zodat de transportkosten worden verlaagd en elke verpakking efficiënt wordt gebruikt.

Wanneer u ons opdracht geeft uw pakketten te verzenden, weten wij waarheen ze vervolgens worden verzonden. Zodra ze klaar zijn om opgehaald te worden, brengt u ze terug naar onze magazijnen waar ze op hun beurt gerepareerd en schoongemaakt worden. Door het beheer van de volledige logistiek van het vervoer van uw aangepaste verpakking, vanaf het punt van fabricage tot de terugkeer aan het einde, nemen wij de last van de verantwoordelijkheid van uw schouders en verminderen wij de kosten van de aankoop van meer en meer verpakkingen voor uw volgende zending.

Effect van verpakkingspooling op duurzame ontwikkeling

Omdat elke aangepaste verpakking vele jaren kan worden geëxploiteerd, zal zij honderden keren worden gebruikt. Dit zal de natuurlijke hulpbronnen sparen, het verpakkingsafval reduceren en bijdragen aan de circulaire economie. U bespaart geld, tijd en ruimte. Wij zorgen voor alles: van levering en inzameling van de verpakking, via opslag, professionele service en recycling.

Met pooling verhoogt uw bedrijf de efficiëntie van zijn logistieke processen aanzienlijk en bespaart het waardevolle middelen. Hoe? Door voortdurend en herhaaldelijk herbruikbare verpakkingen op maat te gebruiken in een eindeloze lus. Het closed-loop pooling systeem is ongecompliceerd en werkt goed in vele industrieën.

Ontwikkel uw logistiek met packaging design

Voorspeld wordt dat duurzaamheid de komende jaren steeds sneller zal gaan. Twee trends die op dit gebied bijzonder prominent zijn, zijn de closed loop economy en data-driven supply chains. Hierbij worden grote hoeveelheden vervuiling en afval verwijderd uit producten en systemen, zoals toeleveringsketens. In dit systeem worden verpakkingen zo ontworpen dat zij het milieu minder belasten, duurzamer zijn en gemakkelijk kunnen worden gedemonteerd of omgebouwd voor hergebruik.

In data-driven supply chains daarentegen heeft u dankzij RFiD en IoT-sensoren inzicht in uw logistieke operaties, zodat u strategieën voor duurzaamheid sneller kunt implementeren en monitoren. Wij zijn er om u met deze aspecten te helpen. Contacteer ons en we bespreken graag hoe we de toeleveringsketens van uw bedrijf op dit gebied kunnen ondersteunen.