Hoe veilig is uw cold chain? Lees hier 7 belangrijke feiten

Hoe veilig is uw cold chain? Lees hier 7 belangrijke feiten

Aan het begin van de pandemie werd al snel duidelijk dat het in stand houden van cold chains een prioriteit was. Fabrikanten en distributeurs hebben zich er extra op toegelegd om de voedselvoorzieningsketen in stand te houden. Later lag de focus op het bepalen hoe de cold chain ook kan worden gebruikt om met succes temperatuurgevoelige COVID-19 vaccins te leveren aan miljarden mensen over de hele wereld, zodra deze beschikbaar waren.

Dit betekent dat een goed geoptimaliseerde cold chain een essentieel onderdeel is van de moderne economie. Wat is het fenomeen en welke hulpmiddelen moeten worden gebruikt om de cold supply chain zo goed mogelijk te organiseren?

1. Cold chain - wat houdt het in?

Zoals de naam al doet vermoeden, is de cold chain het logistiek beheerproces van producten die een afgestemde gekoelde temperatuur vereisen om de kwaliteit te waarborgen. Er komt veel kijken bij het voorbereiden, opslaan en transporteren van gekoelde producten. Er moet worden gezorgd voor een ononderbroken koeling tijdens de opslag en distributie. Een effectieve cold chain zorgt ervoor dat temperatuurgevoelige producten binnen een optimaal temperatuurbereik worden gehouden tegen relatief lage kosten en energieverbruik.

2. Wanneer kan de cold chain stuk lopen?

Cold chain logistiek is complex en het kan moeilijk zijn om de producten voldoende gekoeld te houden tijdens transport naar de eindbestemming. Een eenvoudige fout als te lang laden en/of lossen kan de temperatuur van de producten verhogen, waardoor de kwaliteit achteruit gaat en de cold chain effectief gezien is verspild. Volgens het Natural Resources Defense Council wordt "één op de zeven vrachtwagenladingen met bederfelijke waren die aan supermarkten worden geleverd, weggegooid".

"Consultanten uit de branche schatten dat één op de zeven vrachtwagenladingen met bederfelijke waren die aan supermarkten worden geleverd, wordt weggegooid" waarschuwen de leden van de Natural Resources Defense Council.

Bovendien kan het niet handhaven van de juiste temperatuur ertoe leiden dat klanten onopzettelijk in gevaar worden gebracht door het consumeren van ongeschikte medicijnen of voedsel. Fouten in het beheer van cold chains brengt dus niet alleen de winst, maar ook de volksgezondheid in gevaar. Wanneer er geen controle is over de temperatuur tijdens het transport, kunnen waardevolle ladingen ongeschikt worden verklaard. Hierdoor blijft u met beschadigde producten en ontevreden klanten achter.

Leveranciers van voedingsmiddelen en farmaceutische producten zijn sterk afhankelijk van de cold chain om ervoor te zorgen dat de ladingen in perfecte staat aankomen, klaar voor de verkoop.

3. Uw cold chain outsourcen, een goed idee?

De cold chain begint met de opslag van producten in een koelcel en eindigt vervolgens, door middel van een geschikte logistieke verpakking en veilig transport, in het schap. Veel bedrijven richten zich op hun kernactiviteit; de productie. Steeds vaker worden externe partners gevraagd om de cold chain activiteiten over te nemen. Zij maken gebruik van de juiste herbruikbare hulpmiddelen om de kwaliteit van de producten te behouden. Vaak tegen een voordelige prijs vanwege het schaalvoordeel van de vervoerder

4. De gebruikte verpakking voor het koelen van levensmiddelen

Het meest gebruikte verpakkingsmateriaal in de cold chain logistiek is een wegwerpverpakking met een koelelement; droogijs. Het gebruikte isolatiemateriaal en het droogijs zelf maken is kostbaar. Vergeleken met de "normale" logistiek is het rendement op de investering in de cold chain logistiek veel sneller als er gebruik wordt gemaakt van herbruikbare logistieke verpakkingen. Typische cold chain verpakkingen zijn bijvoorbeeld gekoelde bakken, -ruimtes en -rolcontainers. Daarnaast worden vaak koelelementen toegevoegd voor extra koeling.

Isotherm rolcontainers houden levensmiddelen koel

Isotherm rolcontainers zijn speciale rolcontainers, gemaakt om levensmiddelen op de juiste temperatuur te vervoeren. Ze vormen de basis van cold chains in het transport van levensmiddelen van distributiecentra naar verkooppunten en houden producten ook buiten koel.

De isolerende eigenschappen van de isotherm rolcontainer voorkomen dat de inhoud te warm of te koud wordt. De rolcontainer heeft een EPDM (ethyleen propyleen diene monomeer [rubber]) behuizing, die is gemaakt van een enkel type geëxtrudeerd kunststof. Hierdoor is de rolcontainer hygiënisch en makkelijk te reinigen. Dankzij de EPDM behuizing kan de rolcontainer uiteenlopende temperaturen aan en is het bestand tegen vele chemicaliën, zoals alkaliën, zuren en zouten. Hierdoor wordt een lange levensduur van de rolcontainer gegarandeerd! De werking is eenvoudig; het koelsysteem compenseert het warmteverlies van de geïsoleerde levensmiddelen verpakking.

Hoe behoud je een constante temperatuur in een isotherm rolcontainer?

Om de opslagtijd te verlengen en de transporttijd te beperken, is het noodzakelijk om de binnenkant van de isotherm rolcontainer te koelen. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van koel- of vrieselementen, droogijs of speciaal gas. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur van de getransporteerde levensmiddelen constant blijft.

Het belangrijkste kenmerk van een goede isotherm rolcontainer is de mogelijkheid om de temperatuur in elke situatie te kunnen handhaven. De isotherm rolcontainer houdt de temperatuur constant voor het vooraf bepaalde tijdsbestek. Hierbij wordt naast de transporttijd ook de wachttijd voor het lossen meegerekend.

Isotherm rolcontainers, thermische componenten en bekleding voor rolcontainers beschermen levensmiddelen en medische producten

De isotherme rolcontainers worden direct na aankomst geleegd in gekoelde vitrines. Zo houdt de rolcontainer de temperatuur van de producten tot het einde toe op peil. Hierdoor heeft het verkooppunt geen speciale koelruimte nodig voor binnenkomende goederen en worden kosten bespaard; de producten gaan direct de gekoelde vitrine in. Diverse koelelementen helpen de temperatuur constant te houden. Deze elementen kunnen temperaturen tot -21 graden Celsius handhaven! De duur van de werking is afhankelijk van de omgeving en de isolatiewaarde van de containers waarin ze worden gebruikt.

De isotherm rolcontainer garandeert een optimale cold chain. Zelfs als het transport langer duurt dan verwacht worden merkbare temperatuurrsstijgingen voorkomen door de isolatie.

Als er geen strikte temperatuurseisen zijn en u de goederen enkel wilt beschermen tegen excessieve verhitting of bevriezing, kunt u gebruik maken van een isotherme hoes. Deze hoes is gemaakt van hoogwaardige zilverfolie PES en is te gebruiken als extra bescherming voor een standaard rolcontainer. De twee ritssluitingen aan de voorzijde van de hoes maken snelle toegang tot de ingeladen goederen mogelijk, zonder dat de hoes volledig verwijderd moet worden. Deze vorm van afdekken beschermt de goederen ook tegen externe vervuiling.

Voordelen van isotherm rolcontainers

Isotherm rolcontainers hebben veel toepassingen en bieden veel voordelen in logistieke toeleveringsketens.

  • Levensmiddelen vervoeren in een gewone vrachtwagen

Evenals koelwagens zijn isotherm rolcontainers goedgekeurd voor professioneel transport. Een gewone vrachtwagen is voldoende om kwetsbare levensmiddelen te vervoeren.

  • Levensmiddelen in verschillende temperaturen transporteren in hetzelfde voertuig

Zo kunnen gekoelde en diepgevroren producten in een isotherm rolcontainer worden opgeslagen en in hetzelfde voertuig worden vervoerd als droge levensmiddelen, die niet aan het vocht uit het koelsysteem mogen worden blootgesteld.

  • Isotherm rolcontainers garanderen veilig transport

Isotherm rolcontainers zorgen voor een constante temperatuur die zelfs tijdens het laden en lossen wordt behouden. Dit kan erg belangrijk zijn, vooral tijdens warme dagen.

5. Farmaceutische cold chain

De distributie van gekoelde producten in de farmaceutische industrie is een grote uitdaging omdat steeds meer producten temperatuurgevoelig zijn. Zoals:

  • vaccinaties,
  • onstabiele bloedproducten,
  • biotechnische producten

Eén op de twee medicijn dat op de markt wordt gebracht is temperatuurgevoelig. Temperatuurschommelingen tijdens de opslag kunnen de medicijnen ineffectief of zelfs gevaarlijk maken.

Warmte en kou kunnen beide negatieve invloed hebben op de temperatuurgevoelige levensmiddelen voor mens en dier. Daarom moet de cold chain de temperatuur van producten constant houden en situaties waarin de gewenste temperatuur niet gewaarborgd kan worden het hoofd bieden.

Momenteel gebruiken wij isotherm rolcontainers om temperatuurgevoelige middelen naar onze klanten, waaronder farmaceutische bedrijven, te transporteren. Al onze isotherm rolcontainers voldoen aan de thermische en hygiënische eisen van de farmaceutische industrie. De rolcontainers zijn gemakkelijk schoon te maken en te ontsmetten.

Echter zijn de juiste isotherm rolcontainers niet genoeg. Als we het hebben over cold chain in kwetsbare industrieën zoals de medische, zijn kunststof pallets een belangrijke primaire ladingdrager.

6. Hoe successvol zijn kunststof pallets in cold chain?

Een van de grootste voordelen van kunststof pallets is dat kunststof geen microben absorbeert. Hierdoor wordt verontreiniging van de cold chain door bacteriën en schimmels voorkomen.

Kunststof pallets voldoen aan de benodigde hygiënische eisen in de farmaceutische industrie

Bovendien is het materiaal voor kunststof pallets puur HDPE, wat oplossingen biedt voor veel afdelingen van de levensmiddelen- en farmaceutische industrie - van zeer gevoelige cleanrooms tot productielijnen of transport. In cold chains hebben de pallets nog een aantal andere voordelen.

Eenvoudig te desinfecteren

Als niet-poreus materiaal, is HDPE kunststof van nature hygiënisch. Het schoonmaken van deze na gebruik is eenvoudig en vereist geen gebruik van agressieve chemicaliën. Dit is een belangrijk voordeel aangezien chemische stoffen en voedselveiligheid slecht combineren.

Een voorbeeld van een eenvoudig te reinigen pallet is een 1200x800 mm kunststof pallet, geschikt voor cleanrooms. Het volledig gesloten bovendek van de pallet maakt de schoonmaak extra eenvoudig. Hierdoor is de pallet vrij van verontreinigingen. Bovendien is de pallet geschikt voor het transporteren en opslaan van zware ladingen - het statische laadvermogen bedraagt tot 7500 kg!

Duurzaamheid

Hoogwaardige kunststof pallets zijn uiterst duurzaam en kunnen tot 7-8 jaar meegaan. Dankzij het compacte HDPE kunststof zal de pallet niet snel beschadigen, wat betekent dat de pallet nauwelijks reparatie of onderhoud vereist. Zo halen kunststof pallets het meeste uit uw logistieke budget voor cold chain.

Lichtgewicht kunststof pallets

Lichtgewicht kunststof pallets besparen farmaceutische- en voedingsbedrijven geld; een lager gewicht betekent minder brandstofkosten en geoptimaliseerde belastingen, waarbij het grootste deel van het belastingsgewicht een product is. Uit een onafhankelijk onderzoek is gebleken dat door meer producten op één ladingdrager te transporteren, u €0,60 tot €0,87 per pallet kunt besparen.

Deze unieke eigenschappen van kunststof pallets helpen productverlies te voorkomen als gevolg van verontrenigingen. Hieruit kunnen we concluderen dat het gebruik van kunststof pallets de gezondheid van mens en dier en de winst en reputatie van een bedrijf op het gebied van kwaliteit beschermt.

Bedrijven kunnen hun kosten verder verlagen door kunststof pallets in pooling oplossingen te gebruiken, als een manier om retourverpakkingen te beheren.

7. Verhuur van logistieke producten - ideaal voor cold chain

De overgang op herbruikbare verpakkingen kan een uitdaging zijn. Denk hierbij aan het beheer van retourverpakkingen en langetermijninvesteringen. Echter zult u tegelijkertijd de kosteneffectiviteit van deze oplossingen merken, in vergelijking met eenmalige verpakkingen.

In de levensmiddelen- en farmaceutische industrie wordt de H1 kunststof pallet met afmetingen 1200x800x160 mm vaak gehuurd. Deze pallet heeft eventueel opstaande randen die voorkomen dat de erop geplaatste euronorm bakken er vanaf glijden. De pallet voldoet aan de hoge hygiënenormen en wordt momenteel standaard gebruikt voor de export en zendingen buiten de EU.

Kies voor huur!

U hoeft niet te investeren in herbruikbare verpakkingen wanneer u ze niet nodig heeft. Het huren van pallets, kunststof bakken of isotherm rolcontainers is een handige oplossing wanneer u een onverwachte productiestilstand of seizoenspiek heeft.

U zult de benodigde logistieke ladingdragers snel tot uw beschikking hebben. Bovendien hoeft u deze ladingdragers na een seizoenspiek niet ongebruikt op te slaan in uw magazijn; wij halen de ongebruikte gehuurde ladingdragers weer bij u op. Het huren van logistieke producten zorgt ervoor dat u nooit een tekort heeft aan ladingdragers en uw supply chain niet wordt geknepen. Ook hoeft u geen onnodige kosten te maken voor het opslaan, onderhoud en reparatie van ongebruikte ladingdragers. Start vandaag nog met huren!

Als u vragen heeft over logistieke producten die in uw branche worden gebruikt en moeten voldoen aan hoge hygiënenormen, neem dan contact met ons op. Wij helpen u een hoogwaardige supply chain te onderhouden; van productie tot eindgebruiker.