Maak winst met statiegeldverpakkingen

Maak winst met statiegeldverpakkingen

Wanneer hebt u voor het laatst uw verpakkingskosten geëvalueerd? Bent u al vanaf de inkoop op zoek naar besparingen in uw toeleveringsketen? Dit is een goed moment om een grondige analyse te maken en te kijken naar nieuwe mogelijkheden. Naarmate logistieke systemen evolueren en beter georganiseerd raken, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om verpakkingen te gebruiken om de kosten en het grondstoffenverbruik te verminderen.

Of uw bedrijf wegwerp- of retouremballage moet gebruiken, hangt af van uw verzendcyclus en uw individuele verpakkingsbehoeften. Er is geen "one size fits all"-variabele die bepaalt wat het beste type verpakking is voor uw toeleveringsketen. U zult echter merken dat in veel gevallen het gebruik van retourverpakkingen zeer noodzakelijk en te rechtvaardigen is, en bovendien bespaart het tijd, middelen en het milieu.

Meest gebruikte retourverpakkingen

Retourneerbare verpakkingen worden herhaaldelijk gebruikt, meestal bij het vervoer van producten. Ze zijn gewoonlijk ontworpen met het oog op duurzaamheid, ergonomie, reinigings- en reparatiegemak, en vouw- of nestbaarheid. Al deze kenmerken vergemakkelijken de retournering aan de oorspronkelijke gebruiker, die dergelijke verpakkingen steeds opnieuw kan gebruiken.

Er zijn verschillende categorieën herbruikbare verpakkingen die veel gebruikt worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld:

 • Europallets en kunststof pallets
 • palletranden, die samen met een pallet en deksel een ruime doos vormen
 • Nestbare kunststof bakken
 • Opvangbakken zoals palletboxen of rolcontainers

Deze containers kunnen zijn gemaakt van roestvrij staal en andere metalen, kunststof, hout, composietmateriaal of andere materialen.

Hoe vermindert het ontwerp van herbruikbare verpakkingen de transportkosten?

We zullen dit illustreren met het voorbeeld van Vouwbare kunststof palletboxen met deksel. Ze zijn gemakkelijk op te zetten en te monteren, en nemen letterlijk enkele seconden in beslag. De hoge compatibiliteit met de pallet en de vaste verbinding van de pallet, zijwanden en deksel elimineert het risico van het verliezen van items.

De constructie van deze palletbox maakt veilig stapelen mogelijk zonder het risico van het verschuiven van een pallet met folie of tape lading. Bovendien vermindert het de kosten die voortvloeien uit de noodzaak om folie, tape en houten wegwerppallets aan te schaffen, die later moeilijk kunnen worden doorverkocht.

Maak winst met statiegeldverpakkingen

Hoe bereken je de return on investment van retourneerbare verpakkingen?

Kunststof retourneerbare verpakkingen zijn een investering op lange termijn - dit betekent dat het rendement gewoonlijk minimaal 5 jaar bedraagt.

In de kostenanalyse moet u rekening houden met het aantal dragers dat in omloop moet zijn, palletreparaties, de kosten van de aanschaf van verpakkingsfolie en -tapes en palletreparaties, tegenover de kosten van het huren van retouremballage of een eenmalige aanschaf.

Maak winst met statiegeldverpakkingen

Wanneer is het rendabel om retourverpakkingen te gebruiken?

De initiële investering die nodig is om over te schakelen op retourverpakkingen kan een struikelblok zijn om over te schakelen. Er zijn echter enkele zeer belangrijke overwegingen om rekening mee te houden. De levensduur van statiegeldverpakkingen kan vijf jaar of meer bedragen. Naast de hoge houdbaarheid kan het product in dezelfde verpakking de hele toeleveringsketen doorlopen, meerdere keren. Dit betekent een rendement op lange termijn dat veel hoger zal zijn dan wat uw bedrijf uitgeeft aan wegwerpverpakkingen.

De ervaring van veel bedrijven leert dat het gebruik van retourverpakkingen voordelig is wanneer:

 • De terugreisafstanden zijn kort en de transportkosten laag
 • De levensduur van de container is lang
 • Er is een constante vraag naar de producten

Besparing op meerdere niveaus

#1 Geen investeringskosten

U kunt verpakkingen huren die worden beheerd en onderhouden door het verhuurbedrijf Rotom (2Return) . Dit levert u cash flow voordelen op en bespaart u tijd.

#2 U hoeft geen kosten te maken voor extra verpakking

Als u al standaard retourverpakkingen gebruikt, bespaart u op de aanschaf van meer houten pallets, stretchfolie of omsnoeringsband.

#3 Volledige optimalisatie en snelheid

Daarnaast is het belangrijk te onthouden dat door herbruikbare verpakkingen te gebruiken, u de verpakkingskosten volledig in de hand hebt.

Duurzame oplossingen en geen belasting op kunststof

Palletbox

Het werkt closed loop zo vermijden we de belasting op het op de markt brengen van kunststof. Dergelijke verpakkingen circuleren gedurende hun hele levenscyclus in een gesloten lus tussen leverancier en klant. Met ongeveer 100 rotaties is de levenscyclus van zo'n verpakking 7 tot 10 jaar.

Met de juiste technische behandelingscultuur wordt de doos als gebruikte verpakking aan de leverancier geretourneerd en opnieuw verwerkt tot nieuwe verpakking.

Een houten pallet?

Het betekent een veel kortere levensduur, frequente aankoop van nieuwe pallets om de omloop van verpakkingen bij de klant te voltooien, en de mogelijkheid om de verpakking te verliezen. Daar komen nog bij de productkosten, de reparatiekosten, de verwijderingskosten en de verliezen die het bedrijf lijdt als gevolg van beschadiging, en extra verpakkingen zoals folie of tape. Een houten pallet betekent een veel kortere levensduur.

Tijd en geld besparen

De besparingen op lange termijn van retourverpakkingen alleen al zijn enorm. De tijd die wordt besteed aan bestellingen en de constante stroom van geld die wordt uitgegeven aan wegwerpverpakkingen wordt sterk verminderd, zo niet geëlimineerd.

De klant bespaart tijd die anders aan de aanschaf van nieuwe verpakkingen zou zijn besteed. In plaats van maandelijks wegwerpverpakkingssystemen aan te schaffen, zijn retourverpakkingen typisch een eenmalige kapitaaluitgave. De hogere initiële aankoopprijs vertaalt zich uiteindelijk in lagere leveringskosten als gevolg van meervoudig hergebruik.

Herbruikbare verpakkingen worden ook geassocieerd met betere productbescherming en minder beschadiging. Kostenbesparingen bij opslag en transport worden bereikt dankzij de unieke sterkte van herbruikbare containers voor stapelen wanneer ze vol zijn en het vouw- of nestontwerp wanneer ze leeg zijn.

Maak winst met statiegeldverpakkingen

Bereken met een specialist wat uw return on investment zou zijn

Rotom ondersteunt al meer dan veertig jaar grote Europese bedrijven bij hun overstap naar herbruikbare meermalige verpakkingen. Bent u benieuwd wat uw return on investment zou zijn? U hoeft niet lang te wachten op informatie, vul hetcontactformulier in en onze ervaren specialisten zullen contact met u opnemen.

De basisvragen die u door onze vertegenwoordiger kunnen worden gesteld, kunnen betrekking hebben op de volgende onderwerpen:

 • Wat is het vereiste aantal verpakkingen, d.w.z. hoeveel eenheden zijn er in omloop?
 • Wat is het niveau van de verpakkingsomzet per jaar? Dit is van invloed op de hoogte van de investeringen.
 • Hoeveel procent van de verpakkingen koopt u elk jaar terug of stuurt u ter reparatie op?
 • Hoeveel verpakkingsfolie of -tape wordt er per jaar ingevoerd?
 • Wat voor product wordt er verpakt? Dit is zeer belangrijk
 • Wat is de verzendlocatie?

Dat komt omdat Rotom (2Return) vestigingen heeft in heel Europa. Als u beschikt over een homogeen transportmedium (bijvoorbeeld palletsbox), kan uw verpakkingscircuit worden "gekoppeld" aan reeds bestaande processen. In zo'n situatie kunnen we de transportkosten van lege verpakkingen aanzienlijk optimaliseren, wat duidelijk zal resulteren in kostenbesparingen en een sneller rendement op de investering.

Dit zijn slechts enkele van de punten die van cruciaal belang zijn bij het ontwikkelen van een retouremballage voor een klant. Wij hebben ruime ervaring in het aanbieden van verpakkingen die voldoen aan de unieke behoeften van onze klanten en veranderende toeleveringsketens. Als u meer wilt weten over hoe wij uw bedrijfsresultaat kunnen optimaliseren door middel van wegwerp- of retourverpakkingen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Geïnteresseerd in het onderwerp retourverpakkingen in pooling? Lees meer: