Minimaliseer voedselverspilling door een efficiënte toeleveringsketen

Minimaliseer voedselverspilling door een efficiënte toeleveringsketen

Uit voedselcijfers blijkt dat wereldwijd ongeveer 17% van het voor consumenten beschikbare voedsel wordt verspild. Met meer dan 7 miljard mensen op aarde, van wie er 925 miljoen aan ondervoeding lijden. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) schat dat elk jaar ongeveer 1 300 miljoen ton voedsel wordt verspild. Dit is genoeg om 3 miljard mensen te voeden.1

Het probleem is nog urgenter wanneer het wordt bekeken in de context van een andere VN-studie die het probleem dieper in de toeleveringsketen traceert en aantoont dat 14% van de voedselproductie verloren gaat voordat het zelfs maar uw plaatselijke supermarkt bereikt.

Voedselverspilling is een groeiend probleem. Geschat wordt dat tegen 2030 de totale jaarlijkse verliezen door voedselverspilling wereldwijd kunnen oplopen tot 1,5 biljoen dollar. Verkeerd gebruik van hulpbronnen is één onderdeel van dit probleem. Wanneer bedrijven bijvoorbeeld meer produceren dan de vraag die ze hebben, kunnen overtollige voorraden bederven voordat ze zijn verkocht.

Verspilling van voedsel vindt helaas al plaats voordat producten de detailhandel of de consument bereiken als gevolg van inefficiëntie in de toeleveringsketens. Zelfs als slechts een kwart van het voedsel dat momenteel wereldwijd verloren gaat of wordt verspild zou kunnen worden gered, zou dat genoeg zijn om wereldwijd 870 miljoen mensen te voeden.2

De impact van voedselverspilling op het milieu

De uitstoot van koolstofdioxide als gevolg van rottend afval draagt in belangrijke mate bij tot het klimaatprobleem. Volgens de Intergouvernementele werkgroep klimaatverandering is voedselverspilling en -verlies verantwoordelijk voor maar liefst 10% van de wereldwijde uitstoot. Dit leidt tot een uitstoot van ongeveer 4,4 gigaton broeikasgassen per jaar, een aanzienlijke factor bij de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. Deze enorme hoeveelheid kan zo worden voorgesteld dat als voedselverlies en -verspilling de omvang van een land zou hebben, het de op twee na grootste bron van broeikasgasemissies ter wereld zou zijn - alleen voorbijgestoken door China en de Verenigde Staten.

Minder voedselverspilling zou leiden tot efficiënter landgebruik en beter waterbeheer, wat een positief effect zou hebben op het klimaat en de levensomstandigheden. Voedsel dat nooit wordt opgegeten, moet worden beschouwd als een verspilling van hulpbronnen zoals land, water, energie, grond, zaden en andere inputs die worden gebruikt om het te produceren.3

Minimaliseer voedselverspilling door een efficiënte toeleveringsketen

Wat zijn de redenen voor voedselverspilling?

In midden- en hoge-inkomenslanden wordt voedsel vooral in de latere stadia van de voedselvoorzieningsketen verspild en gaat het verloren. In tegenstelling tot de situatie in ontwikkelingslanden, speelt in geïndustrialiseerde landen het consumentengedrag een grote rol. Voedsel gaat verloren of wordt verspild in de hele toeleveringsketen, van de eerste landbouwproductie tot de uiteindelijke consumptie door de huishoudens. Verkeerd gebruik van hulpbronnen is een deel van het probleem, bijvoorbeeld wanneer fabrikanten overproduceren en overtollige voorraden aanhouden die bederven voordat ze worden verkocht. Veel voedsel bederft echter voordat het bij de detailhandelaar of consument aankomt, als gevolg van inefficiënties in de toeleveringsketens.

Voedsel wordt op vele manieren verspild:

  • Door te strikte houdbaarheidsdata op sommige levensmiddelen worden supermarkten en andere winkels gedwongen voedsel weg te gooien dat gemakkelijk een dag later kan worden verkocht of in plaats daarvan gratis aan daklozenopvangcentra kan worden gegeven.
  • Bij het verwijderen van ongewenste producten, ook wel ruimen genoemd, worden zieke of aangetaste planten uit het distributieproces gehaald.
  • Veel gezond, eetbaar voedsel wordt vaak ongebruikt weggegooid in keukens thuis en in de horeca.

Bij deze factoren is er een merkbaar gebrek aan coördinatie tussen de actoren in de toeleveringsketens. Bewustmaking van de industrie, de detailhandel en de consument is in dit verband van groot belang, evenals het vinden van andere nuttige toepassingen voor voedsel dat momenteel wordt weggegooid.

Goed beheer is van vitaal belang in toeleveringsketens

We weten allemaal dat optimaal beheer van de toeleveringsketen essentieel is voor commerciële processen, vooral in de levensmiddelenindustrie. De rol van de toeleveringsketen bestaat niet alleen om de veilige stroom van goederen te garanderen, maar ook rekening te houden met andere factoren zoals de kwaliteit van opslag, verpakking, vervoer en bewaring. De logistieke sector probeert dit probleem op te lossen met verschillende technologische innovaties en procesoptimalisaties die een snellere beweging van de productielocatie naar de detailhandel mogelijk maken.

Een geoptimaliseerde levensmiddelenlogistiek is essentieel om voedselverspilling tegen te gaan. Om veranderingen door te voeren, moet u een aantal belangrijke kwesties analyseren:

  1. Welk punt in de toeleveringsketen heeft het grootste aantal bedorven producten?
  2. Hoe kan de efficiëntie worden verhoogd met behulp van specifieke verpakkingen of nieuwe oplossingen?
  3. Hoe kunnen we de productiviteit opnieuw prioriteren, zodat afvalbeperking centraal komt te staan?
  4. Welke noodoplossingen kunnen worden gebruikt om verspilling tegen te gaan, b.v. door de prijzen van producten met korte houdbaarheidsdatum in de detailhandel te verlagen

Gezien het feit dat veel sectoren betrokken zijn bij en verantwoordelijk zijn voor het probleem van voedselverspilling, draagt een goed geoptimaliseerde logistiek actief bij aan afvalvermindering.

Hoe kan voedselverspilling in de toeleveringsketen worden tegengegaan?

Om ervoor te zorgen dat de voedselkwaliteit niet in gevaar komt, is het uiterst belangrijk om een reeks aanbevolen temperaturen voor voedsel aan te houden. Door op de hoogte te blijven van innovaties en trends in de toeleveringsketen kan zowel productschade als verspilling worden beperkt. Naast het vervoer is het moment van behandeling uiterst belangrijk en moet het tot een minimum worden beperkt.

Wat moet u nog meer overwegen bij het optimaliseren van uw supply chain?

#1 Bijhouden van gegevens en zichtbaarheid van producten

Het bijhouden en zichtbaar houden van producten is van het grootste belang in de toeleveringsketens, omdat blootstelling van producten aan plotselinge veranderingen in temperatuur, licht, druk enz. een negatieve invloed kan hebben op de voedselkwaliteit. Tegenwoordig kunnen logistiek managers de temperatuur en de behandeling van hun producten registreren met behulp van specifieke software.

Hiermee kunnen veel problemen in eerdere stadia worden voorkomen en kunnen vervaldata, temperatuur en vochtigheid worden bijgehouden. Dit is vooral nuttig bij het beheer van de cold chain, waar producten op een constant lage temperatuur moeten worden bewaard en vervoerd.

#2 Verpakkingsworkflowbeheer gaat over het volgen van niet alleen de goederen, maar ook de transportmiddelen

Voor detailhandelaren in voedingsmiddelen en dranken, maar ook voor hun leveranciers, kan inzicht in de toeleveringsketen hen helpen betere beslissingen te nemen op vele gebieden, waaronder laad- en routeplanning. Bijvoorbeeld, als een bedrijf werkt met zijn product in een pooling, of packaging workflow, kan het een systeem van hergebruik van ladingdragers (RTI management) gebruiken en bijhouden waar zijn pallets, containers, of rolcontainers zijn. Het gebruik van technologie die klantgegevens koppelt om een realtime beeld van de activiteiten te geven, verbetert de efficiëntie aanzienlijk en stroomlijnt de levering.

#3 Temperatuurbewaking

Een flexibele toeleveringsketen biedt meer mogelijkheden om de activiteiten aan te passen aan veranderingen in de markt. In de levensmiddelen- en drankenindustrie en met name in de cold chain, vereisen tijdgevoelige leveringen, kortere toeleveringsketens en levenscycli van producten dat bedrijven zich adaptief opstellen. Een analyse van de situatie kan aanleiding geven tot de benoeming van aanpassingen op de lange termijn van materiaal- of informatiestromen om de milieueffecten te verminderen. Dit kan betrekking hebben op de gehele toeleveringsketen, bijvoorbeeld het aangaan van pooling van verpakkingen met gebruikmaking van een vast type drager, of zelfs het veranderen van dragers voor eenmalig gebruik, zoals houten pallets, in H1 hygiënische pallets die speciaal zijn aangepast aan de levensmiddelenindustrie.

Isotherm rolcontainers zijn een manier om de temperatuur constant te houden

Isotherm rolcontainers zijn gespecialiseerde rolcontainers met een specifiek omhulsel van EDPM-materiaal. Deze is ideaal voor het vervoer van levensmiddelen die een bepaalde temperatuur moeten behouden. Hun belangrijkste werkingsprincipe is het isoleren van voedsel (met koelelementen binnenin de container) tegen de hitte buiten.

Eenmaal geladen en de deuren gesloten, houdt de gekoelde rolcontainer de temperatuur vast gedurende een vooraf bepaalde periode. Deze periode omvat niet alleen de tijd van het vervoer maar ook het wachten op het lossen, zodat de levensmiddelen zelfs op kritieke momenten niet bederven of beschadigen. Isotherm containers zijn de belangrijkste drager voor gekoeld transport van distributiecentra naar verkooppunten.

#4 Flexibele aanpak en upgrades van verpakkingsdrager

Een flexibele toeleveringsketen biedt meer mogelijkheden om de activiteiten aan te passen naar veranderingen in de markt. In de levensmiddelen- en drankenindustrie, en met name in de cold chain, vereisen tijdgevoelige leveringen, kortere toeleveringsketens en levenscycli van producten dat bedrijven zich snel kunnen aanpassen aan opkomende veranderingen. Een analyse van de situatie kan aanleiding geven tot de benoeming van lange termijn aanpassingen van materiaal- of informatiestromen om de milieueffecten te verminderen. Dit kan betrekking hebben op de gehele toeleveringsketen, bijvoorbeeld het aangaan van pooling van verpakkingen met gebruikmaking van een vast type drager, of zelfs het veranderen van dragers voor eenmalig gebruik, zoals houten pallets, in H1-hygiënische pallets die speciaal zijn aangepast aan de levensmiddelenindustrie.

Wanneer het op magazijnbeheersystemen aankomt, gebruiken veel bedrijven het FEFO-systeem (First Expired, First Out), wat betekent dat de eerste producten die het magazijn verlaten die met de vroegste vervaldatum zijn. Hoewel elk bedrijf naar eigen behoefte een flow-systeem kiest, is het doel van modern voorraadbeheer om de juiste hoeveelheid producten te verzenden in plaats van te grote voorraden aan te leggen om verspilling te voorkomen.

Verhuurservice als ondersteuning voor voedingsindustrie

Om bedrijven te helpen de grootst mogelijke flexibiliteit te bereiken, hebben wij de verpakkingsverhuurservice geïntroduceerd, zoals pallets, containers, of koelcontainers. Dit maakt het gemakkelijker om pieken in de vraag op te vangen, zoals seizoensgebonden vraag, weersverstoringen of overproductie, zonder meteen de grote kosten te moeten maken voor de aankoop van nieuwe dragers. Wij bieden een duurzame en betrouwbare verpakkingspool om bedrijven te helpen voedselverspilling in hun toeleveringsketen te verminderen.

Door voortdurend kleine veranderingen aan te brengen, kunnen grote verbeteringen worden bereikt.

Voor voedselvoorzieningsketens die enorme hoeveelheden voedsel verwerken, kan zelfs een kleine verstoring uitgroeien tot een groot probleem. Daarom is het zinvol om uw leveringen te analyseren om onderbrekingen, knelpunten en storingen in de verpakking en apparatuur te elimineren die kunnen leiden tot verspilling van hoeveelheden producten. Voortdurend kleine veranderingen doorvoeren kan grote voordelen opleveren.

Uw bedrijf kan beginnen met het verbeteren van de mogelijkheden om productladingen te traceren met behulp van supply chain software en het vervangen van wegwerppallets door meer hygiënische plastic pallets, of het verwerken in isotherm rolcontainers. Deze verbeteringen spelen een belangrijke rol bij het verminderen van voedselverspilling in de toeleveringsketen, en zorgen ervoor dat voedingsproducten veilig op de juiste plaats en op het juiste moment aankomen.

Voor meer informatie over pooling en verpakkingsverhuur contacteer ons en wij leggen u de beste oplossing voor uw processen voor.

Als u geïnteresseerd bent in het onderwerp van de rol van de koudeketen, kunt u een kijkje nemen bij enkele andere artikelen op onze blog:

Sources::

1 Unep.org

2 SupplChainBrain.com

3 stopwastingfoodmovement.org