Stijgende transportkosten: Leer manieren om logistieke verpakkingen te optimaliseren

Stijgende transportkosten: Leer manieren om logistieke verpakkingen te optimaliseren

Het is nu duurder dan ooit om goederen wereldwijd te vervoeren, wat druk legt op productiebedrijven die op hun beurt al te kampen hebben met hogere lonen en grondstofprijzen. Volgens analisten wordt verwacht dat deze hoge transportprijzen zullen aanhouden tot in 2023, zo meldt The Wall Street Journal.

Een van de redenen voor de stijgende transportkosten zijn de prijzen van zeevracht. Uit de statistieken blijkt dat de gemiddelde kosten voor het vervoer van goederen van China naar Europa over zee in de afgelopen 12 maanden met wel 600 procent zijn gestegen. De stijging van de vrachtprijzen heeft ook gevolgen voor andere stadia van het goederenvervoer, zoals het wegvervoer.

Stijgende transportkosten zijn een uitdaging voor fabrikanten

De Covid-19 pandemie heeft voor veel productiebedrijven nieuwe uitdagingen met zich meegebracht. Zo blijkt dat in het tijdperk van de vervoersmarkt niet de fabricage en het vinden van kopers de grootste uitdagingen zijn. Wat steeds meer de slaap van fabrikanten en distributeurs verstoort, is goed vervoer en het tijdig kunnen aanleveren van goederen.

De situatie is ingewikkeld door de steeds hogere brandstofprijzen en het tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Jon Moeller, de nieuwe CEO van Procter & Gamble, zei in een interview met de Wall Street Journal dat de dieselprijzen met meer dan 25% zijn gestegen ten opzichte van april 2020. Ook in Polen waren de benzineprijzen in juli 2021 3,2% hoger dan in juni van dit jaar en 27,5% hoger dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dieselprijzen waren 22,6% hoger in juli 2021 dan in juli 2020.

Ruimteoptimalisatie met aangepaste verpakking

Wat beïnvloedt, behalve de brandstofprijzen, verder nog de transportkosten? De juiste indeling van ladingen in de vrachtwagen is van groot belang, wat zowel de kosten van het vervoer als de veiligheid ervan beïnvloedt. Dit is van cruciaal belang wanneer het gaat om ladingen van ongebruikelijke afmetingen en gewicht en verschillende prioriteiten.

Ruimteoptimalisatie met aangepaste verpakking

Wat is de uitdaging van elke transporteur in deze situatie? Het maximaliseren van de belading van de vrachtwagen om het gebruik van de beschikbare capaciteit te optimaliseren. Hoe pak je de lading dan zo in dat alles past? De oplossing hier zijn pallets of andere verpakkingen die speciaal zijn ontworpen voor het te vervoeren product en de beschikbare ruimte.

De voordelen van een verpakking op maat voor uw behoeften

De transportindustrie ziet vandaag de dag een toenemende vraag naar aangepaste pallets om bedrijven te helpen de laadkosten per eenheid te optimaliseren. Wat is hiervoor de reden? Niemand wil betalen voor ongebruikte ruimte op een vrachtwagen of container. Het blijkt dat het verschepen van producten op pallets die langer en breder zijn dan de totale lengte en breedte van de goederen die worden vervoerd, een tweeledig probleem oplevert; aan de ene kant krijgt u een ongebalanceerde, onveilige lading, aan de andere kant betaalt u dan weer voor meer palletruimte op de vrachtwagen dan nodig is.


Een verpakking die speciaal voor uw producten is ontworpen en vervaardigd, garandeert een exacte pasvorm en de beste bescherming, waardoor de verzendkosten lager uitvallen. U bespaart bijgevolg ook geld op hulpmaterialen zoals karton en folie.
Compacte, zorgvuldig ontworpen verpakkingen nemen minder ruimte in bij transport, waardoor u het aantal goederen dat u vervoert maximaliseert en uw supply chain efficiënter wordt.

Vouwbare verpakkingen besparen kosten en ruimte

Een andere optie die de moeite waard is om te gebruiken, zijn herbruikbare vouwverpakkingen, zoals vouwpallets of vouwbare plastic containers. Deze bestaan gangbaar in de afmetingen 1200x800 mm of 800x600 mm.

Folding packaging saves costs and space

Uit schattingen blijkt dat gevouwen palletboxen het volume voor opslag en retourtransport van lege containers tot 85% verminderen. Als we bijvoorbeeld vijf vrachtwagens nodig hebben om volle containers in één richting te vervoeren, hebben we maar één voertuig nodig om de lege containers terug te brengen. Dit verlaagt de transportkosten aanzienlijk. Deze vorm van goederentransport vergroot de ruimte in vrachtwagens of zeecontainers en bespaart ruimte bij het retourtransport, wat resulteert in een lager brandstofverbruik.

Verpakkingen bundelen of samenvoegen van leveringen om kosten te besparen

Eén factor dat invloed heeft op de optimalisering van de transportkosten is packaging pooling, d.w.z. het meervoudig gebruik van circulerende dragers. Zowel standaard als op maat gemaakte verpakkingen kunnen in deze cyclus worden gebruikt. Het gaat om het combineren van leveringen, zodat de goederen zo lang mogelijk in omloop blijven. Pooling omvat vele diensten in verband met de opslag van deze dragers op meerdere locaties, reparatie, onderhoud en beheer van de verpakkingscirculatie.

Verpakkingen bundelen of samenvoegen van leveringen om kosten te besparen

Rotom is betrokken bij pooling in vele landen in Europa. We beschikken over magazijnen in heel Europa, waardoor we garant staan voor hoogwaardige transport-, handling- en opslagprocessen. Door gebruik te maken van pooling-diensten worden de kosten per eenheid en per kilometer verlaagd, wat milieuvriendelijk is en zorgt voor een transparantere toeleveringsketen.

Wij kunnen de huidige economische veranderingen en de daaruit voortvloeiende verstoringen van het aanbod niet stoppen, maar wij kunnen u wel helpen deze turbulenties met succes te overwinnen. Profiteer van onze ervaring en vul het contactformulier in. Wij bedenken graag de juiste logistieke oplossingen op maat om uw bedrijf vooruit te laten gaan ondanks de huidige uitdagingen.

Bent u geïnteresseerd in logistiek? Lees meer op de blog: