6 tips voor het verminderen van verpakkingskosten en de zorg voor het milieu

6 tips voor het verminderen van verpakkingskosten en de zorg voor het milieu

"De beste manier om verpakkingsafval te voorkomen is de hoeveelheid verpakking in het algemeen te verminderen [...] hergebruik en recycling moet worden beschouwd als een voorkeur voor het milieu; dit vereist de invoering van systemen in de lidstaten om de teruggave van gebruikte verpakkingen of verpakkingsafval te garanderen."

Deze EU-richtlijn 2018/853 over verpakking en verpakkingsafval benadrukt hun impact op het milieu. De hoogste prioriteit is nu om de CO2-uitstoot met 55% te verminderen om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Bedrijven die duurzamer worden, wat betreft de hoeveelheid verpakkingen die ze kopen en recyclen, blijken aanzienlijk te winnen. Dit is niet alleen een imagovoordeel, maar ook een besparing die meetbaar is, tastbaar voor producenten.

Naast de milieukwesties zijn er nog andere factoren die van invloed zijn op het feit dat ondernemers op zoek gaan naar andere manieren om met verpakkingen te werken. Het toenemende concurrentievermogen van bedrijven en de onstabiele marktsituatie, als gevolg van de COVID 19-pandemie, maakt dat bedrijven hun inspanningen concentreren op het verlagen van de kosten, om de winst op peil te houden of te verhogen. Waarom is dit belangrijk? Als de verpakking bijvoorbeeld van slechte kwaliteit is of ongeschikt is voor de toeleveringsketen, kan dit de totale transportkosten verhogen.

Wanneer de potentiële besparingen van een efficiënte toeleveringsketen in aanmerking worden genomen, is het de moeite waard om na te gaan waar verbeteringen kunnen worden aangebracht. Het niet doorvoeren van dergelijke wijzigingen kan niet alleen leiden tot overbesteding, maar ook tot overschrijding van de levertijden of beschadiging van de goederen. Bovendien is het verbeteren van de logistiek goed voor het milieu. Lees 6 tips over hoe u de verpakkingskosten kunt verminderen.

#1 Verminder het aantal verpakkingen

De reductie van gebruikte verpakkingen is een van de belangrijkste punten van de 4 principes van duurzame logistiek (Reduce), maar wordt helaas vaak over het hoofd gezien. (Lees meer in het artikel - Leer 4 principes van duurzame verpakkingslogistiek) Minder verpakking gebruiken is niet zo moeilijk als het lijkt. Het is belangrijk dat de verpakking strikt is afgestemd op de behoeften van het product, zodat de noodzaak van stretchfolie, clips, tapes, dozen en andere extra materialen voor de bescherming van de lading kan worden geëlimineerd.

De verpakking moet zo worden ontworpen dat de inpaktijd tot een minimum wordt beperkt. Hierdoor kunnen de medewerkers de goederen sneller en efficiënter verpakken, wat betekent dat de kosten voor productbehandeling lager zijn. Rotom legt de nadruk op het gebruik van de juiste verpakking voor de te gebruiken transportmethode. Wij bieden een productontwikkeling service, zodat u deze kunt optimaliseren voor uw supply chain. Op de lange termijn is dit een kosteneffectieve oplossing voor bedrijven.

#2 Maak gebruik van gebruikte verpakkingen

Een belangrijke kostenfactor die invloed heeft op de eindprijs van een product, is de prijs van de verpakkingsmaterialen. Wanneer de eindgebruiker de verpakking gewoon weggooit, draagt hij de kosten van de verwijdering ervan en moet u een nieuwe verpakking kopen. In Rotom hebben we echter een andere aanpak; we leggen, indien mogelijk, de nadruk op het gebruik van gebruikte en herbruikbare verpakkingen.

Nieuwe houten pallets of palletranden zijn veel duurder dan gebruikte, wat betekent dat het gebruik van secundaire verpakkingen kosten bespaart. Bij aankoop van gebruikte houten pallets moet worden onthouden dat ze even sterk zijn als de nieuwe, wanneer ze goed worden onderhouden en tijdig worden hersteld. Voor magazijnen of bedrijven die overwegen om de verpakkingskosten te verlagen, is dit een goede optie. Op deze manier beschermt u het milieu door de hoeveelheid afval die gestort zou kunnen worden te verminderen.

# 3 Huren, niet kopen

Huren is lonend, omdat het snel en eenvoudig is en er geen extra financiële middelen voor nodig zijn. Het is een handige oplossing wanneer u dure opslag van ongebruikte pallets, bakken, kratten of containers wilt vermijden.Verhuur van logistieke producten stelt u in staat om tijdens de piekperiode een groter aantal bestellingen af te ronden, zonder extra investeringen in de aankoop van extra verpakkingen.

De kosten van dergelijke gehuurde pallets of andere verpakkingen zijn niet groot. Rotom is in staat om pallets, bakken en andere producten uit hout, kunststof of metaal te leveren. Het belangrijkste kenmerk van het verhuren van verpakkingen is dat het een service biedt die een hoge kwaliteit combineert met lage onderhoudskosten.

#4 Pooling oplossingen voor verpakkingen

Pooling zorgt ervoor dat het circuleren van verpakkingen de productie van afval op vele manieren verminderd. Deze service is gebaseerd op meervoudig gebruik van dezelfde verpakking. Een van de manieren om dit te bereiken is door het gebruik van een pooling systeem. Dit is een systeem waarbij het niet mogelijk is om de verpakking na gebruik naar een stortplaats te brengen. In plaats daarvan worden ze herhaaldelijk gebruikt.

Houten pallets bijvoorbeeld, kunnen worden gebruikt voor verzending, opslag én transport. Ook kunnen ze worden gerepareerd indien nodig en vervolgens worden hergebruikt in de toeleveringsketen. Deze gesloten cyclus betekent dat de verpakking meermaals kan worden gebruikt.

#5 Herstel beschadigde verpakkingen

De reparatie en het onderhoud van verpakkingen is een van de beste manieren om de levensduur van metalen en houten verpakkingen te verlengen. Rotom's onderhouds- en reparatiediensten, gecombineerd met een compleet palletbeheerprogramma, verhogen de efficiëntie en effectiviteit van uw pallet voorraden.

Onderhoud en reparatie van pallets of andere verpakkingen is mogelijk voor producten die niet in de huidige staat kunnen worden gebruikt. Pallets worden onderworpen aan een gedetailleerde kwaliteitscontrole; beschadigde of ontbrekende onderdelen worden vervangen. Dit is een milieuvriendelijke optie, omdat hergebruik van verpakkingen altijd beter is dan het recyclen ervan.

#6 Verkoop overbodige verpakkingen

Als u veel gebruikte verpakkingen bezit, bijvoorbeeld houten pallets, maar niet genoeg ruimte heeft om ze op te slaan, kunt u gebruik maken van de inkoopservice. Rotom controleert graag de waarde van uw producten en koopt ze vervolgens op. Dit geeft u fondsen die u kunt gebruiken voor andere zakelijke doeleinden.

Verder kunt u beslissen om oude ladingdragers te verkopen en dit geld te herinvesteren in nieuwe verpakkingen. Op deze manier nemen deze oude verpakkingen geen opslagruimte in en kunt u snel beschikken over nieuwe, volledig efficiënte producten.

Realiseer besparingen dankzij de zorg voor duurzame ontwikkeling

Uit onderzoek blijkt dat ondernemingen vaak hulp nodig hebben bij het bepalen van de stromen en volumes van verpakkingen die op de markt zijn. Ook berekenen zij de totale kosten van het palletbeheer niet.

Als u er klaar voor bent om uw winstgevendheid te verhogen, kunnen de Rotom specialisten uw bedrijf vandaag nog helpen. Logistiek kan een complexe en veelzijdige procedure zijn en het is op het eerste zicht niet altijd duidelijk welke factoren het meest bijdragen aan onnodige kosten.

Laat ons de tijd nemen om uw logistieke keten te beoordelen en kostendrijvers te identificeren. Wij zullen vervolgens een gratis actieplan ontwikkelen om uw bedrijf te helpen bij het bereiken van maximale transportefficiëntie, het besparen van geld en het verhogen van de winst.