Blijven de prijzen van verpakkingen maar stijgen? Wij hebben de praktische oplossing!

Blijven de prijzen van verpakkingen maar stijgen? Wij hebben de praktische oplossing!

Weinigen hadden verwacht dat de Covid-19-pandemie zo lang zou aanhouden. Het grote aantal beperkingen in Europa heeft een aanzienlijke invloed op ons gedrag. Het is moeilijk te voorspellen wanneer het leven weer normaal zal worden, want ondanks de vaccinatieprocessen die op gang zijn gekomen, duurt het nog geruime tijd voordat de samenleving weer "normaal" wordt. Niettemin moeten ondernemingen reageren en met hen de logistiek die hen ondersteunt. Welke veranderingen zijn er merkbaar in de prijs en de beschikbaarheid van populaire houten en plastic verpakkingen? Het blijkt dat er in dit opzicht nogal wat aan de hand is.

Pallets en andere houten verpakkingen zijn cruciale dragers voor veel industrieën. In het derde en vierde kwartaal van 2020 zorgde een almaar stijgende houtprijs voor aangetaste marges bij fabrikanten. Hoe worden deze veranderingen beschreven door het hoofd van de European Federation of Pallet and Wood Packaging Manufacturers FEFPEB, Fons Ceelaert?

"Aan de ene kant moeten producenten van houten pallets en verpakkingen voldoen aan de behoeften van hun klanten, aan de andere kant hebben ze te maken met een enorme prijsstijging van de houtmarkt. Aangezien de houtkosten meer dan 70% van de prijs van een houten pallet bepalen, is een stijging van de palletprijzen onvermijdelijk."

Een prijsstijging wordt ook waargenomen bij kunststof verpakkingen, zoals pallets en euronorm bakken. In dit geval moeten de redenen voor de prijsstijgingen echter elders worden gezocht. Laten we de redenen achter deze veranderingen eens nader bekijken, en naar alternatieve oplossingen zoeken, zodat we de kosten niet aanzienlijk hoeven te drukken.

Redenen voor prijsverhoging houten paletten

Een direct gevolg van de pandemie is dat prijsstijgingen in de houtverpakkingsindustrie gevolgen zullen hebben voor het bedrijfsleven (Bron: FEFPE). De organisatie zegt stijgingen op langere termijn te verwachten in de grondstofprijzen - waaronder hout en staal - en beschikbaarheidsproblemen in sommige markten, wat prijsdruk zal veroorzaken gedurende ten minste enkele maanden.

"Aanhoudende internationale druk op veel grondstofcategorieën maakt verdere prijsstijgingen waarschijnlijk voor houten pallets en verpakkingen. De situatie is complex door de getroffen toeleveringsketens en de verwachting is dat dit nog enkele maanden zal aanhouden", aldus Ceelaert.

Houtvraag in de VS, China en andere landen

Internationale factoren waren van invloed op de situatie, waaronder de omleiding van Scandinavisch en Duits hout om aan de vraag op de Amerikaanse en Chinese markten te voldoen, alsmede kwesties zoals de daling van de Ierse houtproductie. In de Verenigde Staten is de prijs van hout voor pallets en verpakkingen de afgelopen maanden verdubbeld. Als gevolg daarvan heeft de Amerikaanse houtmarkt als hoogste bieder grondstoffen gekocht en hebben houtprijzen recordniveaus bereikt (Bloomberg, gegevens per 18 feb. 2021)

Brexit - grotere vraag naar behandelde pallets

Het Britse vertrek uit de Europese Unie op 31.12.2020 heeft ook gevolgen voor veel bedrijven. Er is een noodzaak om zich aan te passen aan de administratieve en logistieke eisen in het Verenigd Koninkrijk. Denk hierbij aan het warmtebehandelen houten pallets naar ISPM15 normen en een toename van de vraag naar behandelde pallets. In de weken voorafgaand aan Brexit is gebleken dat er veel vraag is naar dit soort pallets en tot op heden is die vraag op de markt niet afgenomen. Een van de opties kan het gebrek aan voorbereiding zijn van de kant van sommige bedrijven.

Lees meer over het aanpassen van pallets voor verzending na Brexit in het onderstaande artikel.

Blijven de prijzen van verpakkingen maar stijgen? Wij hebben de praktische oplossing!

Nieuwe plastictax en de invloed op de prijzen van kunststof pallets

Op 01.01.2021 heeft de Europese Unie een plastictax ingevoerd die voor alle lidstaten geldt. Deze kunststofrichtlijn zal op korte termijn van kracht worden in België.

Wat houdt de plastictax in?

Deze nieuwe belasting houdt in dat elk EU-lid voor elke kilo plastic die niet wordt gerecycleerd, een belasting van 0,80 euro zal betalen uit de begrotingen van de lidstaten aan de EU-fondsen. Het is de bedoeling de fabrikanten op andere gedachten te brengen over de productie van recycleerbare plastic verpakkingen. In een tijdperk van duurzame ontwikkeling en steun voor het klimaat is dit van groot belang op mondiaal niveau

De gevolgen van de "Plastictax" voor de consument

Het staat vast dat snelle veranderingen en extra kosten voor de fabrikanten van kunststof verpakkingen zullen leiden tot hogere kosten voor de consument. Als gevolg hiervan zal de consument een bewustere keuze maken, waarbij hij let op het soort materiaal dat bij de productie van de verpakking wordt gebruikt en steeds vaker gebruik maakt van secundaire of herbruikbare verpakkingen.

Beter gebruik van plastic verpakkingen voor de lange termijn

Het is belangrijk om te weten dat Kunststof pallets houdbare artikelen zijn en niet voor eenmalig gebruik ontworpen zijn. Kunststof voor eenmalig gebruik komt veel voor in rietjes, folie en frisdrank flessen. Ook zijn de meeste pallets, behalve de H1 hygiënepallet, gerecyclede pallets en voldoen daarmee aan het duurzaamheidsbeleid om verpakkingsproducten zo lang mogelijk mee te laten gaan in de markt en kunststof als grondstof te zien in plaats van afval.

Bescherm uw goederen met herbruikbare verpakkingen

Heeft u zich ooit afgevraagd hoeveel kunststof u gebruikt om uw pallets vast te zetten? Een van de uitdagingen waarmee fabrikanten worden geconfronteerd, is het minimaliseren van de hoeveelheid folie. Men kan gerust stellen dat plastic folie wereldwijd de belangrijkste bron van bedrijfsafval is. Als u de efficiëntie op dit gebied verbetert door een andere verpakking te kiezen om uw lading te beschermen, zal dit een positieve invloed hebben op uw inspanningen om de hoeveelheid afval te verminderen. Wat kunt u overwegen in plaats van stretchfolie om kartonnen dozen op een pallet te wikkelen?