Groene logistiek - laat uw verpakkingen zo lang mogelijk meegaan

Groene logistiek - laat uw verpakkingen zo lang mogelijk meegaan

Wist u dat de lidstaten van de Europese Unie elk jaar meer dan 2,5 miljard ton afval produceren? 1 De belangrijkste reden hiervoor is het traditionele lineaire economische model dat gebaseerd is op het "nemen-produceren-consumeren-weggooien"-schema. Dit model berust op grote hoeveelheden goedkope, gemakkelijk beschikbare materialen en energie.

Het kiezen van een ander consumptiemodel is vandaag een prioriteit. In maart 2020 heeft de Europese Commissie, als onderdeel van de Europese Green Deal en in lijn met de voorgestelde nieuwe industriële strategie, een nieuwe circulaire economie routekaart2, die voorstellen bevat voor duurzamer productontwerp, afvalvermindering en empowerment van de consument. Frans Timmermans, Executive Vice President voor de Europese Green Deal, zei hierover het volgende:

"Om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken, ons milieu te beschermen en ons economisch concurrentievermogen te versterken, is een volledig circulaire economie nodig. Vandaag is onze economie nog grotendeels lineair: slechts 12% van de materialen en secundaire grondstoffen wordt hergebruikt. Veel producten gaan te gemakkelijk kapot, kunnen niet worden hergebruikt, gerepareerd of gerecycled, of zijn ontworpen voor eenmalig gebruik. Zowel voor bedrijven als consumenten is er een enorm potentieel dat kan worden aangeboord."

Met de overgang naar een circulaire economie worden oplossingen aangedragen om negatieve milieueffecten te minimaliseren. Dit omvat het zo lang mogelijk verhuren, hergebruiken, repareren, onderhouden en recyclen van bestaande materialen en producten. Op die manier wordt de levenscyclus van producten verlengd. In de praktijk betekent dit het afval tot een minimum beperken. Wanneer een product het einde van zijn levensduur heeft bereikt, wordt het materiaal waarvan het is gemaakt zo lang mogelijk gebruikt. Op die manier kan het meerdere keren productief worden gebruikt.

Dit geldt ook voor logistieke processen, aangezien de logistieke sector momenteel 8% bijdraagt aan de wereldwijde CO2-uitstoot. In tegenstelling tot veel andere sectoren blijven de emissies van het goederenvervoer stijgen. Dit toont duidelijk aan dat er veranderingen moeten worden doorgevoerd. De oplossing is "groene logistiek".

Wat is het "groene logistiek" fenomeen?

Door de milieuvervuiling wordt "groene logistiek" de laatste jaren een steeds populairdere term. Het verwijst naar alle inspanningen om de negatieve milieu-impact van logistieke activiteiten te minimaliseren, inclusief het implementeren van meer duurzame operationele processen en het verlagen van emissies. Het belangrijkste doel van groene logistiek is om logistieke activiteiten te coördineren en uit te voeren op een manier die zowel de economie, het milieu als de maatschappij ten goede komt.

De Rotom Group constateert al jaren de positieve impact van alternatieven die gericht zijn op hergebruik van verpakkingen, het ontwerpen om afval te minimaliseren en de levenscyclus te verlengen. Dit zijn slechts enkele van de diensten die niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook bijdragen aan het optimale gebruik van verpakkingen die al in omloop zijn.

Het zijn bovendien ideale diensten voor tijden van onderbreking van de bevoorrading, zoals momenteel het geval is wanneer de markt hogere hout- en staalprijzen. We nemen enkele oplossingen en hun positieve impact op het milieu onder de loep.

Op maat gemaakte verpakking vermindert afval

Veel van onze klanten merken de voordelen van het ontwerpen van op maat gemaakte metalen of houten verpakkingen. Door het creëren van aangepaste pallets en palletkratten die precies passen in de beschikbare ruimte, kunt u beter gebruik maken van de beschikbare laadruimte. U kunt dan tot 28,5% meer producten transporteren, besparen op het aantal ritten dat u moet maken en zo uw ecologische voetafdruk verkleinen.

Daarnaast, door het vervangen van eenmalige verpakkingen door een geschikte pallet top of plastic krat, krijgt u een herbruikbaar product en geen extra gebruik van dozen, stretch folie of tape om uw goederen te beschermen. Zo vermindert u de hoeveelheid geproduceerd afval.

Het gebruik van retourverpakkingen vermindert het verbruik van grondstoffen.

Waarom zou u de overstap van wegwerpverpakkingen naar herbruikbare verpakkingen moeten overwegen? Naast de hoge duurzaamheid kan een product in dezelfde verpakking, meerdere keren door de hele toeleveringsketen gaan. Dergelijke verpakkingen circuleren gedurende hun levenscyclus in gesloten circuit (pooling) tussen leverancier en klant. Met ongeveer 100 rotaties is de levenscyclus van een dergelijke verpakking 7 tot 10 jaar. Na gebruik wordt de verpakking teruggestuurd naar de leverancier en opnieuw verwerkt tot een nieuwe verpakking.

Het is bijvoorbeeld bewezen dat herbruikbare plastic bakjes voor groente en fruit 60% minder CO2-uitstoot opleveren dan kartonnen verpakkingen.3Hierdoor wordt het gebruik van nieuwe grondstoffen geminimaliseerd en de hoeveelheid geproduceerd afval verminderd.Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de ondernemer zelf, want voor een verpakking die in een gesloten kringloop werkt, hoef je geen belasting te betalen als je plastic op de markt brengt.

Bijvoorbeeld, op de terugreis zullen in een standaard 13,6 m lange aanhangwagen 96 Gitterboxen passen in vaste, niet-opvouwbare vorm. Wanneer de Gitterbox wordt opgevouwen, passen er daarentegen 264 kisten in dezelfde trailer. Dat betekent 2,7 keer minder retourritten en dus minder brandstofverbruik en CO2-uitstoot.

Repareren en vele malen hergebruiken - onderhoud van pallets en metalen verpakkingen

Het gaat er bij "groene logistiek" om producten en materialen zo lang mogelijk in gebruik te houden. Daarom gebruikt Rotom uitsluitend gebruikte pallets, metalen of kunststof bakken die 100% functioneel zijn, omdat ze al eerder zijn gerepareerd door ervaren specialisten op dit gebied. Wij beschikken over speciale EpAL-certificaten waarmee wij pallets en Gitterboxen kunnen repareren volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Regelmatig onderhoud van verpakkingen betekent dat u de kosten voor de aanschaf van nieuwe dragers kunt uitstellen en u kunt concentreren op andere logistieke processen. Bovendien verlengt u dankzij de reparatie de levensduur van uw verpakkingen en ontziet u tegelijkertijd het milieu door bijvoorbeeld het kappen van bomen te voorkomen.

Recycle verpakkingen die opnieuw kunnen worden gebruikt

Vaak worden verpakkingen zoals houten pallets na eenmalig gebruik achtergelaten bij de eindgebruiker omdat ze niet meer nodig zijn. Tegenwoordig hebben veel bedrijven problemen met het recyclen van verpakkingsafval en de voortdurend veranderende regelgeving op dit gebied. Een goede oplossing is dan ook om een samenwerking aan te gaan met een bedrijf dat zich bezighoudt met terugwinning van verpakkingen.

Rotom moedigt het terugbrengen van dergelijke pallets en hergebruik aan. Wij kunnen uw pallets ophalen bij de klant en ze vervolgens terugbrengen naar uw bedrijf voor hergebruik. De pallets zullen worden geïnspecteerd en gerepareerd om er zeker van te zijn dat ze kunnen worden hergebruikt. Dit proces stelt u in staat uw bestaande pallets te hergebruiken, zodat u geen nieuwe vervangende pallets hoeft te kopen om uw goederen te distribueren.

"Om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken, ons milieu te beschermen en onze economische concurrentiekracht te versterken, is een volledig circulaire economie nodig. Vandaag is onze economie nog grotendeels lineair, waarbij slechts 12% van de secundaire materialen en grondstoffen wordt hergebruikt.(...)" - Frans Timmermans

Nieuwe pallets zijn aanzienlijk duurder dan opgeknapte pallets, dus door gebruik te maken van onze dienst voor terugwinning voor hergebruik kunt u uw verpakkingsuitgaven tot 50% verminderen. Hergebruik is ook een betere optie voor het milieu dan recycling.

Huur verpakking als je het nodig hebt voor een strikt beperkte tijd

Als u maar een beperkte periode verpakkingen nodig heeft door bijvoorbeeld een piek in de productie of bestellingen, loont het de moeite om gebruik te maken van verpakkingsverhuurservice. U maakt dan niet de kosten die gepaard gaan met de aanschaf van nieuwe, vaak dure pallets en andere verpakkingen. Bovendien ondersteunt u het project van hergebruik van producten. Dit is voordelig in termen van kosten en tijd, omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over de verpakking die u nodig hebt, maar u kunt concentreren op uw bedrijf. U profiteert van de bestaande pool van beschikbare verpakkingen, terwijl u tegelijkertijd de productie van nieuwe verpakkingen voorkomt.

Verander uw benadering van het gebruik van verpakkingen

De opwarming van de aarde en de klimaatverandering hebben een negatieve invloed op iedereen. Bedrijven kunnen echter helpen de klimaatverandering te beperken door zich bezig te houden met groene logistiek. Daarmee helpen ze niet alleen de planeet, maar ook hun eigen bedrijf.

Wij zijn uw partner bij deze inspanning. Als u wilt praten over een alternatieve aanpak van uw supplychain en uw zinnen wilt zetten op duurzamer worden, zijn wij er om u te helpen. Contact onze deskundige adviseurs en wij zullen u helpen de beste oplossing voor uw branche te kiezen.

Als u geïnteresseerd bent in "groene logistiek", lees dan meer op de blog:

Bronnen:

1europarl.europa.eu

2ec.europa.eu

3stiftung-mehrweg.de