Pallet banking - zoals bankieren, maar dan met pallets

Pallet banking - zoals bankieren, maar dan met pallets

Pallet banking is een duurzame oplossing voor logistieke vervoerders. Waarom? Deze service vermijdt de hoge kosten van retourtransport, retouremballage, zelfs als de afstand tussen de ontvangers van het product duizenden kilometers bedraagt. Het is bewezen dat je met pallet banking tot 80% van de verpakkingskosten kunt besparen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot met maar liefst 90% kunt verminderen!

Klinkt dit onwaarschijnlijk? Toch is het waar! Bedrijfsanalisten en logistieke specialisten hebben de nauwkeurigheid van deze gegevens geverifieerd, wat alleen maar bevestigde dat deze service een aanzienlijke impact heeft op de duurzaamheid van bedrijven.

Kijk naar de animatie hieronder en zie hoe pallet banking werkt.

Wat is pallet banking?

Pallet banking heeft te maken met duurzame logistiek en efficiënt beheer van retourpallets. Het verwijst in de eerste plaats naar een systeem waarbij bedrijven die pallets en retourverpakkingen gebruiken geen enorme retour transportkosten hoeven te maken voor lege verpakkingen. In plaats van nieuwe pallets te kopen voor elke zending of de kosten te maken voor het terugtransporteren van hun verpakkingen, maken bedrijven gebruik van een palletbank, die fysiek beschikbaar is op honderden Europese locaties.

Bij dit proces worden pallets gebruikt voor een levering en vervolgens teruggebracht naar de pool voor hergebruik door een ander bedrijf. Het biedt veel voordelen, vooral als de afleverlocatie zo ver weg is dat het retourtransport van de pakketten erg duur of zelfs oneconomisch is.

Met pallet banking retourneert de dienstverlener (Rotom) identieke vervangende verpakkingen zonder de noodzaak voor retourtransport vanaf het afleverpunt. Deze aanpak verlaagt de kosten, CO2-uitstoot en bevordert milieuduurzaamheid.

Pallet banking - hoe werkt het?

Pallet banking is als een bank, alleen dan met pallets. U begint met het aannemen of "halen" van pallets uit het dichtstbijzijnde magazijn (d.w.z. de palletbank) om deze bij uw klant te bezorgen. Na levering van de goederen wil uw klant, volgens het contract, een identiek aantal ruilbare pakketten aan u retourneren. Op dit moment heeft u twee opties:

  • 1. Haal de pallets op bij de klant en lever ze af bij het dichtstbijzijnde Rotom-magazijn, d.w.z. "deponeer" ze terug in de palletbank, zodat u de kosten van het retourtransport naar uw locatie vermijdt.
  • 2. Laat ons uw pakketten ophalen om ze namens u terug te "storten" in de palletbank.

U wint veel in beide gevallen, vooral als uw klanten ver weg zijn. De vrachtwagen die de levering doet is meteen klaar voor de volgende lading, omdat hij geen tientallen lege pallets hoeft op te halen die zijn laadruimte beperken voor de volgende rit.

Pallet banking - hoe werkt het?

Kernaspecten van pallet banking

Geen eigen verpakkingen

U hoeft geen eigen verpakkingen te hebben om de palletbanking-service te gebruiken. Wat betekent dit? Het betekent heel veel! Een eigen verpakking betekent enorme kosten voor onderhoud, opslag en gebruiksveiligheid. Met pallet banking neemt u pallets uit de bank, gebruikt u ze en geeft u ze weer weg. U kunt de vrijgekomen opslagruimte gebruiken voor meer essentiële doeleinden.

Kwaliteit van verpakking

Pallets en containers in de bank ondergaan regelmatig onderhoud en reparaties om hun levensduur te verlengen. We zorgen voortdurend voor de staat ervan en inspecteren hun kwaliteit wanneer wij de verpakkingen bij uw klanten ophalen. EPAL-certificeringen en jarenlange ervaring in de productie en reparatie van pallets garanderen een veilige en ononderbroken levering van goederen aan uw klanten.

Gebruik van de reeds beschikbare verpakkingspool

Het gebruik van pallet banking vermindert niet alleen de kosten van het retourtransport van lege verpakkingen, maar verlaagt ook de bijbehorende CO2-uitstoot. Het is ook onderdeel van een duurzame benadering van verpakkingslogistiek met behulp van de reeds beschikbare verpakkingspool. Door pallet banking te gebruiken, wordt uw bedrijf duurzamer en verantwoordelijker.

Wanneer kiest u voor pallet banking?

Pallet banking is een dienst op maat van specifieke logistieke vervoerders die beschikbaar is in de hele EU en voor bedrijven die over lange afstanden werken.

#Wanneer u een standaardverpakking gebruikt

Als u een standaard logistieke ladingdrager zoals de Europallet, H1 plastic pallet of Euronorm vleeskrat gebruikt om uw goederen te vervoeren, dan past deze service perfect bij uw bedrijf! Dit zijn standaard ladingdragers die in veel industrieën van detailhandel, productie tot voedingsmiddelen en farmaceutica worden gebruikt.

#Wanneer u geen eigen verpakking heeft

U hoeft niet eens uw eigen verpakkingen te hebben. Rotom levert als leverancier logistieke ladingdragers direct aan uw bedrijf zodat u uw producten efficiënt en snel kunt verzenden. Na levering halen wij lege ladingdragers op bij uw klanten. Zo hoeft u geen kosten te maken voor retourtransport van lege ladingdragers.

#Wanneer uw transporten over lange afstanden rijden

Als uw bedrijf meer productiefaciliteiten heeft of een groot klantennetwerk heeft, is pallet banking nog steeds van toepassing. Met activiteiten in 11 landen heeft Rotom een groot aantal logistieke magazijnen in Europa, waardoor we altijd dicht bij de activiteiten van uw bedrijf zijn.

Start met een duurzame logistieke strategie voor uw bedrijf

Pallet banking wint aan populariteit in Europa. De Rotom Groep richt zich al jaren op duurzame logistieke oplossingen, uitgevoerd in 11 Europese landen. Hoewel de terminologie kan verschillen, vergelijkbare praktijken worden gebruikt over de hele wereld. Vandaag de dag erkennen steeds meer bedrijven de economische en milieuvoordelen van pallet banking, wat een logische keuze is voor bedrijven om hun supply chain efficiënt te beheren.

Aanbod op maat

Als u met logistieke specialisten wilt overleggen over deze dienst of andere duurzame logistieke oplossingen, neem dan contact met ons op. We stellen graag de beste oplossing voor en maken een offerte op maat voor uw bedrijf.

Benieuwd naar het duurzame gebruik van verpakkingen? Bekijk dan onze andere blogartikelen: