7 Logistieke trends voor 2023

7 Logistieke trends voor 2023
"Moge u in interessante tijden leven" J.Chamberlain

Dit oude gezegde dat de aandacht vestigt op de veranderlijkheid van gebeurtenissen, de stortvloed aan informatie, moeilijke beslissingen en verrassingen die ons dagelijks leven vergezellen, lijkt zeer relevant. Vandaag is dit zichtbaar in de logistieke sector, die uiterst dynamisch is.

Recente gebeurtenissen, zoals de oorlog in Oekraïne met alle gevolgen van dien (inflatie, energiecrisis, hoge materiaalprijzen, verbroken toeleveringsketens of geopolitieke veranderingen), hebben de omgeving waarin bedrijven opereren aanzienlijk veranderd. Daarbij komen nog klimaatverandering en cyberaanvallen. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor de manier waarop detailhandelaren goederen verzenden en leveren aan consumenten.

Ondernemers zeggen dat hun huidige supply chain problemen vooral te wijten zijn aan wereldwijde politieke onrust (58%), tekorten aan grondstoffen (44%) en stijgende brandstof- en energiekosten (40%). Ondernemers die hun activiteiten willen optimaliseren, moeten nieuwe manieren gebruiken om de efficiëntie of flexibiliteit te verbeteren, wat zich zal vertalen in zakelijk succes. We schreven meer over dit onderwerp in het artikel: Hoe om te gaan met verstoring van de supply chain?

Wat ligt er in 2023 in het verschiet? Supply chain management trends worden beïnvloed door vele factoren, van technologie en economie tot wereldgebeurtenissen. Hier is wat wij denken dat de komende maanden een hot item zal zijn in de wereldwijde supply chain-industrie.

1. Focus op flexibele logistiek

Flexibele logistiek past zich aan aan marktschommelingen en maakt het mogelijk de supply chain op te schalen of af te bouwen naargelang de huidige economische situatie. Om stabiliteit te garanderen en een hoog niveau van dienstverlening te handhaven, moeten bedrijven ervoor zorgen dat hun activiteiten zijn aangepast aan de huidige situatie of de beschikbaarheid en kosten van grondstoffen.

Daarom richten veel bedrijven zich op een snelle reactie om de kortetermijneffecten van de crisis te verzachten, d.w.z. in de eerste plaats om de verstoring van de dienstverlening te beperken. De verhuur van logistieke dragers is in dit verband een grote hulp die het gemakkelijker maakt om de opslag en het productiebeheer te organiseren. Hoe verhoogt het de flexibiliteit van de operaties en vergemakkelijkt het de modellering van supply chains om reacties op verstoringen te plannen? Als u hier meer over wilt weten, raden wij u ons eerdere artikel aan, Elastische aanpak in de logistiek sleutel tot succes in tijden van verandering.

2. Verbetering van de zichtbaarheid in supply chains

De pandemie veroorzaakte wereldwijde ontwrichting, waar we nu nog steeds mee te maken hebben. Gebrek aan beschikbare componenten voor de productie, aanzienlijke stijgingen van de grondstofprijzen of vertragingen bij de levering als gevolg van verbroken supply chains (met name de levering van componenten uit het Verre Oosten) zijn slechts enkele van de uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd. Deze hebben zwakke punten in de operaties en de zichtbaarheid van de supply chains van veel bedrijven aan het licht gebracht.

In feite heeft slechts 6% van de bedrijven volledige zichtbaarheid van hun supply chains, en bijna 70% niet. Zichtbaarheid is een van de meest essentiële aspecten van supply chain management voor het omgaan met risico's - en met de digitalisering van de logistiek hebben bedrijven steeds betere tools tot hun beschikking voor real-time gegevens, digitale documenten en tracking.

Verbetering van de zichtbaarheid in supply chains

Het is de moeite waard om de zichtbaarheid van uw activa te waarborgen door te kijken naar het beheer van ladingdragers. Met een geïntegreerd transactiebeheersysteem kunt u bijvoorbeeld actuele gegevens van alle partijen in het proces in realtime opvragen. Zo weet men precies hoeveel en waar de logistieke ladingdragers zich bevinden. Zo'n ladingdragers-managementproces maakt volledige zichtbaarheid van de suppy chain mogelijk, wat resulteert in efficiënt werken en besparingen.

3. Duurzaamheid is een prioriteit

Overheden eisen steeds meer van bedrijven dat zij bewijzen dat zij duurzaam en ethisch verantwoord werken. In Duitsland, de op drie na grootste economie ter wereld, wordt in januari 2023 de Supply Chain Due Diligence Act van kracht, die bedrijven verplicht om hele supply chains te controleren (nog een reden waarom goede zichtbaarheid van de supply chain cruciaal is) en melding te maken van partners die het milieu aantasten. De Europese Unie werkt aan soortgelijke wetgeving die nog verder zou kunnen gaan.

Veranderende eisen van consumenten en strengere overheidsvoorschriften zullen bedrijven ook in 2023 in de richting van groenere praktijken duwen. Bedrijven zullen blijven zoeken naar en duurzame acties ondernemen, van het inkopen van duurzame grondstoffen tot het beoordelen van de uitstoot van broeikasgassen in het vervoer. Een opmerkelijk voorbeeld zullen gesloten supply chains zijn, waarbij fabrikanten logistieke ladingdragers repareren en hergebruiken en deze weer in omloop brengen. Welke praktijken zijn de moeite waard om in uw bedrijf in te voeren om uw duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren? Lees ons artikel 5 stappen om een duurzame toeleveringsketen op te bouwen.

4. Gesloten supply chains zijn de toekomst

Lineaire supply chains zullen binnenkort worden vervangen door gesloten ketens, waarin fabrikanten gebruikte producten opknappen voor wederverkoop (East West, 2020). Om de stijgende kosten van grondstoffen en hun onstabiele beschikbaarheid het hoofd te bieden, breken veel bedrijven hun producten op in kleinere onderdelen om grondstoffen terug te winnen.

Pooling van ladingdragers kan helpen de kosten te verlagen die verder gaan dan de initiële kosten van de implementatie van nieuwe processen. Door dergelijke doordachte maatregelen kunnen bedrijven minder uitgeven aan grondstoffen en daardoor minder risico lopen op prijsschommelingen. Bovendien genereert de ladingdrager cyclus minder afval, waardoor bedrijven hun totale milieu-impact kunnen verminderen. Wat zijn de financiële voordelen van het gebruik van retour ladingdragers? Lees meer over de rol van ladingdragers in een gesloten kringloop in het artikel: Financiële voordelen halen uit retouremballage.

5. Vermindering van het just-in-time-model en uitbreiding van de infrastructuur

Een andere trend in verband met verstoring van de supply chain heeft te maken met het aanleggen van voorraden. Vóór 2020 gaven bedrijven doorgaans prioriteit aan een slank voorraadbeheer, waarbij ze op voorraad hielden wat ze nodig hadden. Deze strategie had echter het tegenovergestelde effect tijdens pandemieën, toen bedrijven weken of zelfs maanden zonder producten zaten. Om verstoringen van de supply chain en tekorten te voorkomen, begonnen bedrijven voorraden aan te leggen en te investeren in opslag. Dit betekent dat het just-in-time-model, zo niet volledig, dan toch in grote mate zal moeten worden teruggeschroefd. Magazijnen en logistieke infrastructuur zullen opnieuw moeten worden uitgebreid.

Natuurlijk kan men hierover niet dogmatisch zijn; met de stabilisatie van de logistieke sector kan deze trend omslaan. Daarom is het in zo'n onzekere situatie een goed idee om een tussenweg te kiezen: het is de moeite waard om een iets grotere hoeveelheid voorraad 'achter de hand' te houden dan voor de pandemie, voor het geval zich opnieuw problemen in de supply chain voordoen. Om het magazijn efficiënt voor te bereiden op veranderingen, loont het de moeite uw logistieke dragers aan te passen om elke meter opslagruimte optimaal te benutten of samen te werken met een partner die op elk moment de nodige verpakkingen levert. Hoe ziet een dergelijke samenwerking eruit? Dat komt u te weten door het artikel te lezen: Pallets, uitbreidingen of containers voor 'nu' nodig? Maak gebruik van de verhuur van verpakkingen.

6. Economische onzekerheid vraagt om bezuinigingen

In de VS stegen de consumentenprijzen van juni 2021 tot juni 2022 met 9,1% Dit is de grootste stijging in 40 jaar. In oktober was de inflatie in de eurozone met 10,7% nog hoger. Dit is de hoogste maandelijkse waarde sinds de oprichting van de eurozone. De energiecrisis die Europa overspoelt en de oorlog in Oekraïne maken de onzekerheid alleen maar groter.

Economische onzekerheid vraagt om bezuinigingen

Daarom is dit het beste moment om stil te staan en uw activiteiten te analyseren en de stappen te overwegen om de efficiëntie te verbeteren of de kosten te verlagen in het komende jaar. Rotom is een ervaren partner in het kader van ladingdragers kostenanalyse en ondersteunt bedrijven bij het vaststellen van een strategie om de prijs van logistieke dragers te verlagen. Hoe voer je zo'n analyse uit en welke opties kun je gebruiken? Daarover schrijven we in het artikel: 6 tips om de verpakkingskosten te verlagen en zorg te dragen voor het milieu.

7. Overgang van eigendom naar huur

Tegen 2023 zullen naar verwachting veel meer bedrijven overstappen van eigen logistieke activa naar die op huurbasis. Dit wordt ingegeven door de noodzaak om de emissiedoelstellingen te halen en de inspanningen op het gebied van duurzaamheid te vergroten. Koolstofarme en hernieuwbare technologieën staan nu in de schijnwerpers nu logistieke bedrijven fundamenteel op groene logistiek willen overschakelen.

Huur van een logistieke drager is een flexibele, snelle en betrouwbare oplossing. Het bewijst zijn nut zowel wanneer er onvoldoende ruimte is om producten op te slaan als wanneer het bedrijf meer verpakkingen nodig heeft om de goederen te verzenden. Veel bedrijven zijn inmiddels overtuigd van de doeltreffendheid van verpakkingsverhuur in crisismomenten. Welke voordelen heeft het verhuur van ladingdragers voor veel bedrijven opgeleverd? We hebben dit onderwerp meer in detail behandeld in het bericht: Verpakkingsverhuur - zorg voor continuïteit in veranderende omstandigheden.

Samenvatting - 7 logistieke trends voor 2023

In 2023 zullen supply chains te maken krijgen met oude en nieuwe uitdagingen door het toenemende belang en de noodzaak van duurzaamheidsinspanningen om economische stabiliteit te bereiken. Onder deze uitdagingen zullen de winnaars de bedrijven zijn die het best voorbereid zijn. Rotom's teams van experts in heel Europa helpen bedrijven kosten te verlagen en efficiëntie te verhogen door betere supply chain praktijken. Wij staan klaar om de huidige processen van uw bedrijf te beoordelen en de best passende oplossingen voor uw logistieke activiteiten te vinden. Als u vragen heeft, neem dan contact met ons op, en we leggen u graag de toepassing van onze diensten en hun praktische waarde voor uw bedrijf uit.